Ukrayna, Rusya'nın Kırım'da konuşlu son seyir füzesi gemisini imha ettiğini açıkladı

Ukrayna, Rusya'nın Kırım'da konuşlu son seyir füzesi gemisini imha ettiğini açıkladı

Rusya tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Fotoğraf: Rus sosyal medya kaynakları

Ukrayna ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın işgali altındaki Kırım yarımadasında konuşlu seyir füzeleriyle donatılmış son Rus savaş gemisini de hafta sonu düzenlenen bir operasyon sırasında imha ettiklerini ileri sürdü.

Ukrayna ordusu Pazar günü bir Rus mayın tarama gemisini imha eden uzun menzilli bir saldırı düzenlediğini bildirmiş ve başka hangi gemilerin hasar gördüğünü teyit etmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Genelkurmay Başkanlığı Salı günü yaptığı açıklamada "Güncellenen bilgilere göre Ukrayna güçleri 19 Mayıs gecesi Sivastopol'da bir Rus projesi olan 22800 Tsiklon füze gemisini vurdu" dedi.

Ukrayna Donanması daha sonra X'te yaptığı açıklamada geminin "imha edildiğini" söyledi.

Rusya tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada güçlerinin Kırım üzerinde dokuz ABD ATACMS füzesini düşürdüğünü söyledi.

Rusya tarafından atanan vali Mikhail Razvozhayev saldırıda kimsenin yaralanmadığını ancak bazı konutların hasar gördüğünü söyledi.

Ukrayna Donanması Sözcüsü Dmytro Pletenchuk, Tsiklon'un Rusya'nın 2014 yılında ele geçirdiği ve işgal ettiği yarımadada bulunan "son seyir füzesi ateşleme kabiliyetine sahip gemi" olduğunu söyledi.

Rus savunma bakanlığına göre gemi Kerç tersanesinde inşa edildi ve geçtiğimiz Haziran ayında savaş görevine başladı.

Pletenchuk televizyonda yayınlanan açıklamalarında Tsiklon'un aktif görevdeyken hiç seyir füzesi ateşlemediğini söyledi.

Kendine ait güçlü bir deniz filosu olmayan Ukrayna, 27 aydır devam eden geniş çaplı savaş sırasında Rusya'nın Karadeniz Filosuna füze ve insansız deniz araçlarıyla saldırılar düzenledi.

Ukrayna Donanması bu saldırıların Rusya'yı Karadeniz Filosunun büyük bir kısmını Kırım yarımadasından çekmeye mecbur bıraktığını söyledi.

Pletenchuk, Rusya'nın 22800 projesinden beş savaş gemisinden ikisinin imha edildiğini, ikisinin Hazar Denizi'ne geri gönderildiğini ve birinin de şu anda bir tersanede olduğunu söyledi.

Kievli yetkililer saldırıların Ukrayna'nın Karadeniz'de inisiyatifi ele geçirmesine ve Moskova'nın Ukrayna topraklarına denizden füze saldırısı düzenleme kapasitesini zayıflatmasına olanak sağladığını söylüyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.