Ukrayna Rusya'nın yerle bir ettiği enerji ağını nasıl koruyacağını düşünüyor

Ukrayna Rusya'nın yerle bir ettiği enerji ağını nasıl koruyacağını düşünüyor

Ukrayna lideri, Rusya'nın Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesinin yarısını yok ettiği uyarısında bulunarak hava saldırılarını püskürtmek için yardım istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin enerji altyapısının korunmasına yardımcı olmak için müttefiklerine Ukrayna'ya hava savunma desteklerini arttırmaları çağrısında bulundu.

Salı günü Almanya'da Ukrayna'nın yeniden inşası konulu bir konferansta konuşan Zelenskiy, Rusya'nın ülkesinin elektrik üretim kapasitesinin yarısını yok ettiğini söyledi. Ordunun Ukrayna'nın şehir merkezlerini füze yağmurundan koruyabilmesi için yedi Patriot füze sisteminin yanı sıra diğer hava savunma sistemlerine de ihtiyaç olduğunu iddia etti.

Berlin'deki iki günlük Ukrayna İyileştirme Konferansı, Ukrayna Devlet Başkanı'nın ülkesinin önde gelen Batılı müttefiklerinin yer aldığı G7 Zirvesi'ne ve İsviçre'deki barış zirvesine de katılacağı yoğun bir diplomasi haftasının başlangıcını oluşturuyor.

Son haftalarda Ukrayna'nın elektrik şebekesine yönelik devam eden Rus saldırıları, enerji şirketlerini ülke çapında kesintiler uygulamaya zorladı.

Zelenskiy konferansta, önümüzdeki ay Ukrayna'nın şu anda çalışmayan ısınma ve elektrik santrallerini onarmak için ekipmana ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Zelenskiy, bu sayede duruma şimdi ve burada müdahale edebileceğiz" dedi.

Zelenskiy, termik enerjinin yüzde 80'i ve hidroelektrik enerjinin üçte biri de dahil olmak üzere toplamda dokuz gigawatt elektrik üretim kapasitesinin tahrip edildiğini ve geçen kış Ukrayna'daki en yüksek tüketimin 18 gigawatt olduğunu belirtti.

Zelenskiy, enerji altyapısının " Putin'in ana hedeflerinden biri" olmaya devam ettiğini söyledi.

Kremlin Salı günü yaptığı açıklamada, enerji tesislerine yönelik saldırıların kısmen askeri tesislere giden elektrik arzını kesintiye uğratmayı amaçladığı için meşru olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırıları savaş suçu olarak nitelendirdi.

"Saldırıların azaltılmasına yardımcı oluyor"

Hava savunma desteğinin arttırılması çağrısına destek veren Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin Rusya içinde hava saldırıları düzenleyebilmesinin, haftalar süren ağır bombardımanın ardından zor durumdaki şehrine yönelik saldırıların sayısının azalmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Terekhov Reuters ile yaptığı söyleşide "Bu yardımcı oldu" dedi.

Ancak yerel yetkililere göre Rusya Pazartesi günü Harkiv'e üç güdümlü füze fırlatarak en az iki eve zarar verdi ve tehdidin devam ettiğini gösterdi.

Şehir ve çevresindeki bölge uzun zamandır Rus saldırılarının hedefindeydi ancak saldırılar son aylarda daha da yoğunlaşarak sivil ve enerji altyapısını vurdu.

Son aylarda Moskova güçleri genişleyen doğu cephesinin çeşitli bölümlerinde yavaş ama istikrarlı kazanımlar elde etti ve kuzeydoğu Harkiv bölgesinin derinliklerine doğru ilerleme girişiminde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.