Ukrayna sahasında son durum nasıl?

Ukrayna sahasında son durum nasıl?

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore ile savunma ittifakını içeren stratejik bir anlaşma imzalarken Harkiv'de çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna ve Rusya, güçleri geçtiğimiz hafta boyunca büyük ölçüde hareketsiz kalırken uluslararası askeri anlaşmalar peşinde koştu.

Rusya Ukrayna'nın doğusunda ilerleme kaydedemedi ve hatta Ukrayna birliklerinin dikkatini dağıtmak için kuzeydeki Harkiv bölgesine düzenlediği son saldırıda da mevzi kaybetti.

Salı günü Ukrayna birlikleri, Rusya'nın Harkiv'deki saldırısının ana kolu olan Vovchansk'ın güneybatısındaki mevzileri geri aldı ve Vovchansk'ın batısındaki Tykhe yerleşim yerini de ele geçirdiği bildirildi.

Çarşamba günü Ukrayna'nın Harkiv güçlerinin sözcüsü Albay Yuriy Povkh, "düzinelerce" Rus askerinin Vovchansk'ın merkezinde sıkıştırıldığını söyledi. Diğer raporlar ise Rus askerlerinin sayısını 200 olarak veriyor.

13 Haziran'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya'nın Apulia kentinde düzenlenen G7 zirvesinde Japonya ve ABD ile 10 yıllık güvenlik anlaşmaları imzaladığını açıkladı. Japonya ile yapılan anlaşmanın Ukrayna'ya sadece bu yıl 4,5 milyar dolar askeri, insani ve mali yardım sağlayacağını söyledi.

ABD ile yapılan savunma anlaşmasının önümüzdeki 10 yıl içindeki değeri belirtilmedi.

Beyaz Saray, "Ukrayna'nın savaşı kazanmasına yardımcı olarak Ukrayna'nın mevcut savunma ihtiyaçlarının tamamını şimdi ve uzun vadede destekleyeceğini" söyledi.

ABD Kongresi bu yıl Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım yapılmasını onayladı ve Kasım ayında seçime gidecek olan ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecekteki herhangi bir yönetimi Ukrayna'ya yardımı sürdürme konusunda ikna etmeye çalıştığı bildiriliyor.

G7'deki anlaşma yürütme organı tarafından yapıldı, onaylanmış bir anlaşma olmadığı için gelecekteki bir başkan tarafından yürürlükten kaldırılabilir.

Ukrayna'nın 15 ülkeyle anlaşma imzalamış olmasına ve yaklaşık 15 anlaşmanın da müzakere aşamasında bulunmasına rağmen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Kiev'e yapılan yardımı "güvenilir ve büyük ölçekli" kalmasını sağlamak için zorunlu hale getirmeyi düşündüğünü söyledi.

Bu önlemin amacı Ukrayna'yı hükümet değişikliklerine karşı korumak ve Kiev güçlerine askeri yardım sağlamayı reddeden Macaristan gibi ittifaka aykırı ülkeleri dizginlemek olacaktır.

Rus devlet haber ajansı TASS'a göre Macaristan Başbakanı Viktor Orban 24 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "NATO üyesi olarak kalırken [bir NATO-Rusya] savaşına katılmaktan nasıl kaçınılabileceğini bulmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını" söyledi.

"Hukukçularımız ve ordumuz şu anda bunun üzerinde çalışıyor."

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile "saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı" da içeren kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Anlaşmayı imzalamak üzere Pyongyang'ı ziyaret eden Putin, Kuzey Kore ile "askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesini göz ardı etmediğini" söyledi.

Kim, Eylül ayında Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında balistik füze teknolojisine ilgi duyduğunu ifade etmiş ve uydu fırlatmak için Rusya'dan yardım istemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Washington'un Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin yakınlaşmasından endişe duyduğunu söyledi.

Toplantıda Ukrayna'ya yönelik başka yardımlar da açıklandı.

G7 zirvesi, bu yıl ABD kredisi şeklinde 50 milyar dolar sağlayarak Ukrayna'ya yardımda yeni bir çığır açma sözü verdi. Kredi, başta Avrupa Birliği olmak üzere Ukrayna'nın müttefiklerinin topraklarında dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlıklarından elde edilen faizle desteklenecek.

Geçtiğimiz ay AB, Ukrayna'ya topraklarındaki Rus varlıklarından elde edilen faizden yılda yaklaşık 3 milyar dolar göndereceğini açıklamıştı. Bu meblağın bundan böyle ABD kredisine eklenip eklenmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Rusya, Batı topraklarındaki varlıklarına doğrudan el konulmasına karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu.

ABD ayrıca mevcut önlemlerin etrafındaki boşlukları kapatmak amacıyla Rusya ve Çin'deki 300 kişi ve kuruluşa karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Yaptırımlar arasında Rus bankaları Sberbank, VTB Bank ve Tochka Bank ile Rus savunma şirketi Rostec de yer aldı.

Telegram platformunda Kremlin'e bağlı bir kanalın kurucusu olan Mikhail Zvinchuk, Bosna haber servisi BanjaLuka.net'e yaptığı açıklamada yaptırımların Rusya'nın savunma sanayi ve savaş ekonomisi üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın müttefikleri ve tarafsız ülkeler geçtiğimiz hafta sonu İsviçre'nin Burgenstock kentinde Ukrayna savaşı için düzenlenen ilk uluslararası barış konferansında bir araya geldi.

80'den fazla ülke, Rusya'nın suçlandığı nükleer silah kullanımı tehdidi ve gıdanın silah olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğu konusunda mutabık kaldı. Rusya ve Çin görüşmelere katılmadı ancak Moskova daha önce Zelenskiy'nin Rusya'nın işgal ettiği topraklardan tamamen çekilmesini de içeren barış şartlarını reddettiğini açıklamıştı.

Ukrayna Ocak ayında başlattığı Rus enerji tesislerini vurma politikasına hafta boyunca da devam etti.

Coğrafi konum tespiti yapılan görüntüler Azak'taki bir Rus petrol terminalinin Pazartesi ve Salı günü yandığını gösteriyor. Ukrayna ayrıca Chushka'daki bir petrol tesisini de hedef aldı.

Ukrayna'nın, 10 Mayıs'ta yeni saldırının başlatıldığı Kharkiv'in hemen kuzeyindeki bölgeler dışında, Rusya'daki hedeflere karşı ABD yapımı Ordu Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) kullanmasına izin verilmedi.

Biden geçen hafta bu kararı bir kez daha teyit etti.

Harkiv bölgesi Rusya sınırında yer alıyor ve Harkiv olarak da adlandırılan şehir sınırdan 30 kilometre uzaklıkta.

Ukrayna kendi ürettiği insansız hava araçlarını kullanıyor ve geçen hafta Kırım'ın doğusundaki Chushka'daki petrol tesisini ve 31 Mayıs'ta Kavkaz yakınlarındaki petrol tesisini vurmak için Rus topraklarında kendi Neptün füzelerini de kullandığını söyledi.

Ukrayna Nisan 2022'de Rus füze gemisi Moskva'yı batırmak için de Neptün füzelerini kullanmıştı.

Ukrayna ayrıca bu ay cephe hatlarından 500 kilometreden daha uzaktaki bir saldırıda iki Rus Sukhoi-57 avcı uçağının hasar gördüğünü belirtti.

Ukrayna'nın saldırıları özellikle Kırım'daki hava savunma sistemlerine karşı başarılı oldu ve Ukrayna askeri istihbaratına göre üçü son iki hafta içinde olmak üzere 15 sistemi imha etti.

İstihbarat Şefi Kyril Budanov, Rusya'nın artık oraya deneysel bir S-500 sistemi yerleştirmeye başvurduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum