Zalmay Khalilzad

Zalmay Khalilzad

Ukrayna savaşı 2025 yılında sona erecek mi?

Ukrayna savaşı 2025 yılında sona erecek mi?

Önümüzdeki yılın Ukrayna savaşının sona erdiği yıl olması için dört neden ve öngörülebilir gelecekte de devam etmesi için pek çok neden var. Bunların başında Putin ve Zelenskiy arasındaki olası şartlar konusundaki büyük uçurum geliyor. Savaşın sona ermesini destekleyen faktörler güç kazanıyor gibi görünüyor. Nedir bu faktörler?

Birinci faktör: Ukrayna'nın Kursk bölgesinde Rusya'ya doğru gerçekleştirdiği parlak ve cesur askeri hamle. Kısa vadede bu hamle çok etkili oldu, savaşı Rusya'ya taşıdı ve Rusya'nın savunmasız olduğunu gösterdi. Bu gelişme muhtemelen Putin'in savaşı sürdürmesini Ruslar arasında daha tartışmalı hale getirdi. Rusya'ya yönelik saldırı Ukrayna'da da moralleri yükseltti. Ukraynalılar 2024'ün büyük bir bölümünde askeri olarak zorlanıyor ve ekonomik olarak sıkıntı çekiyorlardı, bu da savaşa olan desteğin azalmasına neden olmuştu. Saldırı aynı zamanda Batı'nın Ukrayna'daki savaşa verdiği siyasi desteğin azalmasını da yavaşlattı. Rusya'ya ek askeri ve itibar maliyeti yükledi. Ve eğer Rus topraklarının işgali devam ettirilebilirse, bu durum savaşın sona erdirilmesine ilişkin müzakerelerde bir pazarlık kozu olabilir.

İkinci faktör: Ukrayna'nın Rusya'ya doğru ilerlemesi aynı zamanda riskli oldu. Yaklaşık 10 bin askerin Doğu Ukrayna'daki önceki kritik savunma görevlerinden çekilmesi gerekti ki bu da Rusya için, özellikle Putin'in ilerleme kaydettiği Donetsk'te olduğu gibi, kullanabileceği edebileceği bir fırsattı. Rus taktikleri giderek daha acımasız hale geliyor ve bu da hem Doğu Ukrayna'daki savaş alanında hem de başka yerlerde Ukraynalıların kayıp ve zayiatlarının artmasına neden oluyor. Rusya'nın amacının önümüzdeki kış için Ukrayna'nın enerji altyapısını felç etmek olduğu görülüyor. Bu amaçla Ukrayna'nın elektrik üretimine yönelik saldırılarını yoğunlaştırıyor. Bu durumun devam etmesi muhtemel. Bunun sonucunda elektrik arzı günde yaklaşık on iki saate düşecek, bu da sivil halk için büyük bir yük oluşturacak ve muhtemelen savaşın devamını daha da sevimsiz hale getirecektir.

Üçüncü faktör: Hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın askeri gerilimi büyük ölçüde artırma seçenekleri çok sınırlı ve riskli. Ukrayna ideal olarak Rusya'yı daha fazla tehdit edebilecek çok sayıda uzun menzilli silaha ya da NATO'nun veya NATO üyelerinin çatışmaya doğrudan müdahil olmasına ihtiyaç duyuyor. Ülke lideri ve ekibi muhtemelen savaşı kendi lehlerine çevirebilecek adımların bunlar olduğunu düşünüyor. Ancak, Amerikalı ve diğer önemli Batılı liderler tarafından da değerlendirildiği üzere, Rusya ve Batı arasında gerilim ve çatışma ile ilgili potansiyel riskler nedeniyle her iki seçenek için de beklentiler iyi değil.

Rusya ise zaman zaman nükleer silahlara başvurma tehdidinde bulundu. Ancak böyle bir hamle birçok cephede riskler barındıracaktır ve bu tür bir hamlenin çok uç koşullar dışında uygulanması pek olası değildir.

Gerçekçi seçenekler yakında bir çözüm ya da aynı şekilde geçecek daha uzun yıllardan sonra bir çözümdür.

Dördüncü faktör: Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki eğilimler savaşın süresiz olarak uzatılmasından yana değil. Ukrayna'nın kahramanca direnişinin desteklenmesinde ABD'nin rolü kritik oldu ve Avrupalılar da ikinci en önemli destek kaynağı oldular. Ancak başkanlık seçimlerinin ardından ABD'nin desteğini zaman içinde azaltması muhtemel. Trump başkan seçilirse hızlı bir şekilde diplomatik bir çözüm için bastıracaktır. Fakat Harris başkan seçilirse bile mevcut destek seviyelerini sürdürmekte zorlanacaktır. Avrupa'daki eğilim, özellikle de Ukrayna'ya destek verilmesine karşı çıkan grupların iyi bir performans gösterdiği son seçimlerden sonra Almanya'daki eğilim, Berlin'in politikasını önemli ölçüde değiştirmesiyle sonuçlanacaktır. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsviçre'deki son barış konferansından farklı olarak Rusya'nın da dahil olduğu bir barış konferansı yoluyla bir barış anlaşması için ısrarcı olma kararlılığını şimdiden açıkladı.

Seçimlerimizin ardından ABD ve müttefiklerimiz, Ukrayna'daki savaşın müzakere yoluyla çözüme kavuşturulmasını genel hedefimiz olarak benimsemelidir. Bu hedefi desteklemek için strateji iki yönlü olmalıdır: Ukrayna'ya destek güçlü bir şekilde devam etmelidir çünkü bu olmadan Putin müzakere edilmiş bir çözümle ilgilenmeyecektir. Diğer yandan da hem Rusya hem de Ukrayna ile müzakerelerin usulleri ve makul bir sonuç için şartlar konusunda eşit derecede güçlü bir angajman yürütülmelidir.


National Interest'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1341 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Zalmay Khalilzad Arşivi