Ukrayna'da nükleer santrale saldırı yapıldı, taraflar birbirini suçladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) Ukrayna'da saldırıya uğrayan Zaporijya nükleer santraline giriş izni verilmesi için çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) Ukrayna'da saldırıya uğrayan Zaporijya nükleer santraline giriş izni verilmesi için çağrıda bulundu.
Dünyanın ilk atom bombası saldırılarının 77'nci yıl dönümü dolayısıyla Japonya'da bulunan Guterres, "Nükleer santrale yapılan her saldırı intihardır" dedi.
Burada düzenlenen bir basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, uluslararası denetmenlerin tesise girmesi gerektiğini vurguladı ve "IAEA'nın tesisteki koşulların istikrara kavuşturulmasıyla ilgili bütün çabalarını tam olarak destekliyoruz" dedi.
UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi cumartesi günü tesise yönelik son saldırıların "nükleer bir felaket riskinin çok gerçek olduğunun altını çizdiği" uyarısında bulunmuş, santralin "tamamen kontrolden çıktığını" belirterek Rusya ve Ukrayna'ya durumu istikrara kavuşturmak ve olası bir nükleer kazayı önlemek için uzmanların tesisi ziyaret etmesine hızla izin vermeleri çağrısı yapmıştı.
Dünyanın dokuzuncu büyük nükleer tesisine yönelik saldırılar dünya çapında korku yarattı.
Ukrayna ve Rusya birbirini suçluyor
Rusya ve Ukrayna, Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi olan Zaporijya'ya yönelik saldırılarla ilgili birbirini suçluyor.
Ukrayna, Rusya'nın cumartesi günü Zaporijya'ya karşı yeniden bombardıman başlattığını belirterek tesisteki üç radyasyon sensörünün zarar gördüğünü ve bir çalışanın cumartesi, bir başka çalışanın da devam eden günlerdeki saldırlarda yaralandığını açıkladı.
Rusya'yı "nükleer terör" başlatmakla suçlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'nın nükleer sektörünü hedef alan daha fazla uluslararası yaptırım getirilmesini istedi.
Zelenskiy pazar günü halka hitap konuşmasında "Dünyada hiçbir ulus, nükleer tesisi bir terörist devletin saldırısına uğrarken kendini güvende hissedemez" dedi.
Rus güçleri Ukrayna'nın güneydoğusundaki tesisi mart ayı başlarında ele geçirmişti, ancak tesis halen Ukraynalı teknisyenler tarafından işletiliyor.
"Tesis Ukraynalıların attığı roketlerle vuruldu"
Bölgeyi kontrol altında tutan Rus yanlısı güçler ise tesisin Ukraynalı güçlerin fırlattığı çoklu roket atışlarıyla vurulduğunu, idari binanın zarar gördüğünü ve depolama tesisinin yakınındaki bir alanın vurulduğunu bildirdi. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği de tesiste meydana gelen zararın dökümünü yapan bir açıklama yayınladı.
Açıklamada "Ukraynalı milliyetçiler 5 Ağustos günü topçu ateşi başlattı. İki yüksek voltajlı enerji hattı ve bir su boru hattı bombardıman sonucunda hasar gördü. Tesisi koruyan Rus ordusunun etkili ve zamanlı müdahalesi sayesinde kritik alt yapı etkilenmedi" denildi.
Haber ajansları her iki tarafın açıklamalarının doğruluğunu bağımsız kaynaklardan teyit elde edemediklerini bildirdi.
Kaynak: Euronews