Ukraynalılar elektrik krizinin ortasında kavurucu sıcaklarla boğuşuyor

Ukraynalılar elektrik krizinin ortasında kavurucu sıcaklarla boğuşuyor

Rusya'nın düzenli olarak gerçekleştirdiği hava saldırıları ülkenin enerji sistemini tahrip ederek saatler süren kesintilere yol açıyor.

Ukraynalı anne Margaryta Zakharchuk bazı akşamlar bunaltıcı sıcakta mahallesinde dolaşıp 12. kattaki dairesine asansörle çıkabilmek için elektriklerin gelmesini bekliyor.

"Saat 10'a kadar dışarıda dolaşıyoruz, böylece iki çocukla yukarı tırmanmak zorunda kalmıyoruz" diyor.

43 yaşındaki Zakharchuk, klima ve buzdolabı gibi ev aletlerini kullanılamaz hale getiren düzenli elektrik kesintileriyle birleşen rekor sıcak hava dalgasıyla mücadele eden milyonlarca Ukraynalı arasında yer alıyor.

Rusya'nın düzenli olarak gerçekleştirdiği hava saldırıları ülkenin enerji sistemini tahrip ederek saatler süren kesintilere yol açıyor ve bu da bölge sakinlerini ve işletmeleri aşırı sıcağa uyum sağlamaya zorluyor.

Merkezi Jeofizik Gözlemevi Salı günü yaptığı açıklamada 15 Temmuz'da Kiev'de 34.2 santigrat derece ile rekor kırıldığını belirtti. Salı günü sıcaklıkların daha da yüksek olması bekleniyordu.

Örneğin Zakharchuk, dört kişilik ailesi için ne pişirebileceği konusunda sınırlandığını çünkü yiyeceklerin çok çabuk bozulduğunu söyledi.

Diğer pek çok Ukraynalı gibi onun da günlük hayatı elektriğin olduğu zaman dilimlerine bölünmüş durumda.

Bir yaşındaki kızı Vasilisa'yı lavaboda yıkarken, "Işık yanıyor ve her şeyi yapmaya başlıyorsunuz: Çamaşır yıkamak, ütü yapmak, yemek pişirmek, tüm cihazlarınızı şarj etmek" dedi.

Zakharchuk, ailesinin şehri terk etmeyi düşündüğünü, ancak bunu yapmak için seçeneklerin mevcut olmadığını da sözlerine ekledi.

Yakındaki bir dükkanda çalışan Vika, süt ve tereyağı gibi süt ürünlerini daha az tedarik etmeye başladığını söyledi. Jeneratörü çalıştırma maliyetini karşılamak için fiyatlar da artmış.

Dükkanında günde yaklaşık altı ila sekiz saat elektrik kesildiğini söyleyen 37 yaşındaki Vika, "Bunların hepsi masraf" dedi.

Aşırı sıcaklar Ukrayna ekonomisine de daha geniş çaplı bir zarar veriyor; devletin hava tahmincileri Salı günü, orta, güney ve doğu bölgelerde geç mahsullerin hasadının yüzde 30'a kadar düşebileceğini söyledi.

Elektrik dağıtım şirketi Ukrenergo Salı günü, elektrik ekipmanlarında meydana gelen bir arızanın ardından sıcak hava dalgası nedeniyle başkent hariç yedi bölgede bazı tüketiciler için yeni acil elektrik kesintileri duyurdu.

"Dün gece enerji tesislerinden birinde bir ekipman arızası meydana geldi. Sistemdeki enerji açığı arttı”

Enerji Bakanlığı, elektrik şebekesinin istikrarını korumak için tüketicileri enerji tasarrufu yapmaya ve güçlü elektrikli cihazların kullanımını en aza indirmeye çağırdı.

Kucağında bebeğiyle binasının dışında duran Zakharchuk, bebek arabasını dairesine kadar taşımanın mümkün olmadığından yakındı.

"Şimdi eve dönmek için uzun bir yol var."

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.