Ukraynalılar orduya katılmamak için ülkeden kaçıyor

Ukraynalılar orduya katılmamak için ülkeden kaçıyor

Genişleyen askere alma hamlesine duyulan kızgınlık, bazı Ukraynalı erkeklerin askere alınmamak için rüşvet ödediğine dair haberlerle körüklendi.

Ukrayna sınır birlikleri Cuma günü yaptıkları açıklamada, işgalci Rus birliklerine karşı savaşmak üzere başlatılan zorla askere alma girişiminin ardından ülkeden kaçmaya çalışan onlarca kişinin yakalandığını duyurdu.

Kiev geçen ay, iki yıldan fazla süren savaşın ve Rusya'nın doğudaki kazanımlarının ardından ordu saflarını yenilemeyi amaçlayan yeni bir yasa çıkardı.

Rusya'nın işgalinden bu yana 18-60 yaş arasındaki Ukraynalı erkeklerin ülkeyi terk etmeleri yasaklanmıştı.

Moldova ve Romanya ile sınırı olan güneydeki Odesa bölgesindeki sınır güçleri, 12 bölgeden 41 Ukrayna vatandaşının tahıl taşıyan bir kamyonla ülkeden kaçmaya çalıştığını tespit ettiklerini söyledi.

Yapılan açıklamada, "İhlalde bulunanlar hakkında idari tutanak tutuldu ve kaçakçılığı organize eden iki sanık ise cezai sorumlulukla karşı karşıya" denildi.

Şubat ayında sınır muhafızları, komşu Macaristan'a yasadışı yollardan geçmeye çalışan 38 Ukraynalı erkeği durdurduklarını ve "kaçakçıların" her bir kişiden 4.500 ila 8.500 dolar arasında para aldıklarını söyledi.

Sınır muhafızları bu kişilerin özellikle seferberlikten kaçmaya çalışıp çalışmadıkları konusunda bir açıklama yapmadı ancak orduyu güçlendirmeye yönelik yeni çabalar endişe uyandırdı.

Son haftalarda sosyal medya, Ukraynalı erkeklerin askere alma memurları tarafından sokaklardan toplandığını ve bir dizi kötü muameleye maruz kaldığını gösteren amatör görüntülerle dolup taştı.

Genişleyen askere alma hamlesine duyulan kızgınlık, bazı Ukraynalı erkeklerin askere alınmamak için rüşvet ödediğine dair haberlerle körüklendi.

Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana sınır yetkilileri Ukrayna'nın Macaristan ve Romanya sınırındaki Tysa nehrini geçmeye çalışırken ölen 35 kişinin cesedini bulduklarını açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum