Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırısı neyi amaçlıyor?

Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırısı neyi amaçlıyor?

Rus birlikleri Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki kilit bir şehre yaklaşırken Kiev'in Kursk'un ötesine doğru saldırılarını genişlettiği bildiriliyor.

Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine sürpriz bir saldırı başlatmasının üzerinden bir haftadan fazla bir zaman geçtikten sonra Kiev yönetimi saldırılarını Rus topraklarının derinliklerine doğru genişlettiğini bildirdi.

Washington Post'a konuşan Ukraynalı askerler, Ukrayna güçlerinin Kursk'u geçerek Rusya sınırındaki Belgorod bölgesine doğru ilerlediğini söyledi. Durumu “karmaşık ve gergin” olarak tanımlayan Rusya Acil Durum Bakanlığı Başkanı Alexander Kurenkov'a göre Rusya Belgorod'da federal acil durum ilan etti.

Kurenkov, “Belgorod bölgesinde Ukraynalı silahlı grupların terör saldırıları sonucunda konutlar ve altyapı tesisleri zarar gördü, ölü ve yaralı vatandaşlar var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Kursk saldırısının emrini neden verdiği konusunda ağzını sıkı tutsa da uzmanlar saldırının muhtemel amaçlarından birinin Rusya'nın Ukrayna topraklarında, özellikle de ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde sürdürdüğü harekâtı engellemek olduğunu söylüyor.

Carnegie Endowment for International Peace'de Rusya ve Avrasya Programı'nda kıdemli araştırmacı olan Michael Kofman bu hafta başında Foreign Policy'ye verdiği demeçte “Ukrayna muhtemelen bu operasyonun Rus ordusunu kendi saldırılarına karşı koymak için çok daha büyük bir güç konuşlandırmaya zorlayacağını ve böylece Donetsk'teki operasyonlarını zayıflatacağını düşünüyor” dedi.

İlerleyen Ukrayna birliklerine karşı koymak için Moskova gerçekten de Ukrayna'nın Zaporijya ve Dnipro bölgelerinden bazı güçlerini geri çekti ve Kursk'taki savaşa yönlendirdi. Rusya'nın ayrıca Kursk'taki savunmasını güçlendirmek ve yaklaşan Ukrayna güçlerini durdurmak için hendek kazacak asker bulmakta da acele ettiği bildiriliyor.

Ancak New York Times'a göre Moskova Donetsk'teki ilerleyişini de sürdürüyor ve Rus güçleri yaklaştıkça, Pokrovsk'taki yetkililer kent sakinlerini derhal tahliye etmeye çağırıyor; yetkililerin Telegram mesajlarında düşman birliklerinin “hızla ilerlediği” vurgulanıyor ve “her geçen gün kişisel eşyaları toplamak ve daha güvenli bölgelere gitmek için daha az zaman kaldığı” uyarısı yapılıyor.

Pokrovsk askeri idaresi başkanı Serhii Dobriak Perşembe günü yaptığı bir Telegram paylaşımında “Düşman hızla Pokrovsk'un dış mahallelerine yaklaşıyor” dedi.

Kaynak: Mepa News, Foreign Policy

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum