Uluslararası Adalet Divanı: İsrail Refah saldırısını durdurmalı

Uluslararası Adalet Divanı: İsrail Refah saldırısını durdurmalı

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze Şeridi güneyindeki Refah'a yönelik saldırısının durması gerektiğine hükmetti.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın başvurusu üzerine İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki saldırılarını durdurması gerektiğine hükmetti.

Karar 13 lehte, 2 aleyhte oyla kabul edildi.

Mahkeme Ocak ayında İsrail'in Gazze'de soykırım eylemlerinin gerçekleştirilmesini önlemek için her şeyi yapması gerektiğine hükmetmiş ancak ateşkes emri vermemişti.

Ancak Güney Afrika, İsrail'in Refah'ta aylar süren bombardımandan sonra gerçekleştirdiği son kara saldırısının sahadaki durumu değiştirdiğini ve mahkemeyi yeni bir acil durum emri vermeye zorlaması gerektiğini savunarak yeni bir başvuruda bulunmuştu.

Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Nawaf Salam, Mart ayındaki son mahkeme kararından bu yana Refah'taki insani durumun "daha da kötüleştiğini" söyledi. Salam, Refah'taki insani durumun artık "felaket" olarak sınıflandırıldığını da sözlerine ekledi. Kararı okuyan Yargıç Nawaf Salam, mahkemenin İsrail'in Refah saldırısını durdurmasını emrettiğini söyledi.

Yargıç Nawaf Salam, mahkemenin İsrail'in Gazze'deki tahliye çabalarının yeterli olduğuna ikna olmadığını belirti.

"Mahkeme, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve özellikle de yakın zamanda Refah'tan göç ettirilenlerin güvenliğini artırmak için üstlendiğini beyan ettiği tahliye çabalarının ve ilgili tedbirlerin, Refah'taki askeri saldırı sonucunda Filistin halkının maruz kaldığı büyük riski hafifletmek için yeterli olduğuna ikna olmamıştır."

Nawaf Salam, "İsrail, Refah'ta Gazze'deki Filistinlilere tamamen ya da kısmen fiziksel yıkım getirebilecek yaşam koşullarına neden olabilecek askeri saldırılarını ya da diğer eylemlerini derhal durdurmalıdır." dedi ve şöyle devam etti:

"İsrail, BM'nin yetkili organları tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen herhangi bir soruşturma komisyonu, bilgi toplama misyonu ya da araştırma organının Gazze Şeridi'ne engelsiz erişimini sağlamak üzere etkili tedbirler almalıdır."

Nawaf Salam, UAD'nin Gazze'ye ilişkin bir önceki kararının ardından İsrail tarafından alınan geçici tedbirlerin, değişen durumun sonuçlarını tam olarak ele almadığını da sözlerine ekledi.

UAD ayrıca, İsrail'in kurum tarafından emredilen tedbirleri uygulama konusunda kaydettiği ilerleme hakkında bir ay içinde mahkemeye rapor vermesini emretti ve İsrail'e Refah sınır kapısını insani yardım için açma talimatı verdi.

Kararda mevcut durumun Gazze'deki insanların haklarına telafisi mümkün olmayan zararlar verme riski taşıdığı belirtilirken, İsrail'in soykırım davasında yeni acil önlemler için koşulların oluştuğu vurgulandı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.