Uluslararası Adalet Divanı: Yahudi yerleşimleri yasa dışı

Uluslararası Adalet Divanı: Yahudi yerleşimleri yasa dışı

Uluslararası Adalet Divanı, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleşimlerinin yasa dışı olduğuna hükmetti.

Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi Cuma günü yayınladığı önemli bir tavsiye kararında, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin yasa dışı olduğunu ve İsrail-Filistin çatışmasına son vermek için tüm devletlerin iş birliği yapması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) yargıçlarının bulguları bağlayıcı olmamakla birlikte uluslararası hukuk açısından önem taşıyor.

Başkan Navaf Salam, 15 yargıçtan oluşan heyetin bulgularını okurken "Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimleri ve bunlarla bağlantılı rejim, uluslararası hukuku ihlal ederek kurulmuştur ve sürdürülmektedir." dedi.

İsrail'in işgalden kaynaklanan zararlar için Filistinlilere tazminat ödemesi gerektiği belirtildi. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi, Genel Kurul ve tüm devletlerin işgali yasal olarak tanımama ve sürdürülmesi için yardım ya da destek vermeme yükümlülüğü olduğu vurgulandı.

İsrail, Filistinlilerin devlet kurmak istedikleri tarihi Filistin toprakları olan Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü 1967'deki savaşta ele geçirdi ve o zamandan beri Batı Şeria'da yerleşim yerleri inşa ederek bunları sürekli genişletti.

2004 yılında UAD, Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü çevreleyen İsrail ayrım bariyerinin "uluslararası hukuka aykırı" olduğuna ve İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuka aykırı olarak kurulduğuna dair bir tavsiye kararı vermişti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.