Umman ülkedeki eski Guantanamo mahkumlarını Yemen'e iade etti

Umman ülkedeki eski Guantanamo mahkumlarını Yemen'e iade etti

Umman'da bulunan çok sayıda eski Guantanamo mahkumunun Yemen'e iade edildiği bildirildi.

ABD'nin uzun süre Guantanamo'da tuttuktan sonra Umman'a yerleştirdiği 28 eski Guantamao mahkumunun en az 24'ünün geçtiğimiz birkaç hafta içinde Yemen'e iade edildiği bildirildi.

Umman'da kalan az sayıda eski mahkumun da yakında sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

Umman yönetimi iade için net bir açıklama yapmadı ve iade kararının neden alındığına dair ayrıntıları paylaşmadı.

Eski bir Guantanamo mahkumu, Forever Wars'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ummanlı yetkililer bize ABD hükümetinin bizi Yemen'e geri göndermek için yeşil ışık yaktığını söylediler. Bunun kanıtını istediğimizde, herhangi bir kanıt sunmayı reddettiler. Öncelikli amaçlarının bizi sınır dışı etmek ve kendi isteğimizle ayrıldığımızı söyletmek olduğu anlaşıldı."

Umman'da yaşayan Guantanamo mahkumları bugüne kadar herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamış, birçoğu burada aile kurmuştu.

Eski mahkumlardan biri şunları ifade etti:

"Ummanlılar bize ayrılmamız gerektiğini bildirdikleri güne kadar iyi davrandılar. O gün yetkililer bizi tehdit ederek, kalmayı seçersek evlerimizi ve sağlık hizmetlerini kaybedeceğimizi ve çocuklarımızın okula gidemeyeceğini söylediler. İşsiz kalacaktık. Hatta içlerinden biri 'size diğer yüzünüzü göstereceğiz' diyerek, biz ayrılmayı kabul edene kadar hayatımızı çekilmez hale getireceklerini ima etti."

Yemen'e gönderilen eski mahkumların burada baskılarla karşı karşıya kalacağı düşünülüyor. Daha önce Yemen'e iade edilen eski bir Guantanamo mahkumu Husilerce hapsedilmişti.

Umman'ın eski mahkumları iade edeceği iddiaları daha önce Mayıs ayında gündeme gelmişti.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.