UNICEF: Her 39 saniyede bir çocuk zatürreden ölüyor
UNICEF zatürrenin, geçen yıl dünya genelinde her 39 saniyede bir çocuğun ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Merkezi İngiltere'de bulunan Çocukları Kurtarın Vakfının (Save the Children) Dünya Zatürre Günü dolayısıyla yayımladığı raporda rakamlar ürkütücü. Vakıf, geçen yıl dünyada zatürreden hayatını kaybeden 800 binden fazla çocuktan 153 bininin henüz yaşamının ilk aylarında olduğunu duyurdu.
153 bin bebek ilk aylarında öldü
Tedavisinin ve aşısının olmasına karşın, zatürre hala dünya genelinde çocuk ölümlerine neden olan hastalıkların başında yer alıyor.
"Her gün 5 yaşın altındaki yaklaşık 2 bin 200 çocuk çoğunlukla önlenebilir bir hastalık olan zatürreden ölüyor” diyen Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada, uygun maliyetli koruyucu, önleyici ve tedavi edici müdahalelerle milyonlarca hayatı kurtarabiliriz şeklinde konuştu.
Dünyada zatürreden ölümlerin en fazla görüldüğü ülke Nijerya
Save the Children raporunda, geçen yıl dünyada zatürreden hayatını kaybeden 800 binden fazla çocuktan 162 bininin Nijeryalı olduğuna değindi.
Raporda, geçen yıl Hindistan'da 127 bin, Pakistan'da 58 bin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) 40 bin ve Etiyopya'da 32 bin çocuğun zatürreden öldüğü, ayrıca geçen yıl beş yaşından küçük 437 bin çocuğun ishal, 272 bininin de sıtma nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.
UNICEF'in Nijerya temsilcisi Pernille Ironside de rapora ilişkin ülkedeki zatürre ölümlerinde en büyük etkenin yetersiz beslenme ve hava kirliliği olduğunu söyledi.
Zatürre’ye yakalanmada çevresel etkenler
Zatürre akciğeri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonu. Başta bakteriler olmak üzere, virüsler ve mantarlar gibi çeşitli mikroplara bağlı olarak gelişen zatürre genellikle kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkıyor.
Çocuklarda beslenme yetersizliği, başka bir hastalığının bulunması, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi, yüksek düzeyde hava kirliliği, kalabalık yaşam ve ebeveynlerin sigara içmesi gibi çevresel etkenler de zatürreye yakalanma riskini artırıyor.
Çocuklarda en sık görülen zatürre belirtileri yüksek ateş, öksürük ve hızlı soluma
Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol aşı
Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol ise aşı. Ayrıca hastalık doğru şekilde teşhis edilirse düşük maliyetli antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Fakat özellikle Nijerya gibi ölümlerin yüksek olduğu fakir ülkelerde çocuklar, zatürrenin en temel iyileştirme yöntemlerinden biri olan oksijen tedavisini bile alamıyor.