Unutulan Filistin bölgesi: İsrail güçleri Batı Şeria'da baskın ve saldırılarını artırdı

Unutulan Filistin bölgesi: İsrail güçleri Batı Şeria'da baskın ve saldırılarını artırdı

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da düzenlediği baskın ve saldırılar büyük ölçüde Gazze'de yaşanılanların gölgesinde kalmış durumda.

Fotoğraf: Muamen Fayez el Masalma'nın İsrail güçlerince havaya uçurulan evi

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da saldırılarını artırması sonucu ikisi çocuk en az yedi Filistinli yaralandı.

Wafa haber ajansına göre, Çarşamba gecesi Nablus yakınlarındaki Kalkilya mülteci kampına baskın düzenleyen İsrail güçleri, ilki sırtından ikincisi bacaklarından olmak üzere iki Filistinliyi vurdu.

Wafa'nın haberine göre, Askar mülteci kampındaki çatışmalarda da İsrail'in açtığı ateş sonucu aralarında 15 ve 13 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu beş kişi yaralandı.

Ramallah'ın kuzeyindeki yasadışı Beit El Yahudi yerleşim birimi yakınlarında İsrailli yerleşimciler tarafından düzenlenen ayrı saldırılarda bir Filistinli kadın yaralandı.

Wafa'nın bildirdiğine göre isminin Tesnim Farac olduğu öğrenilen Filistinli kadın, yerleşimcilerin attığı taşların başına isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırıldı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, Pazartesi gününe kadar geçen bir hafta içinde İsrailli yerleşimciler bölgede Filistinlilere karşı 27 saldırı gerçekleştirerek ikisi çocuk 17 kişinin yaralanmasına ve malların zarar görmesine neden oldu.

Filistinli yetkililer, Çarşamba günü İsrail güçlerinin Nablus kenti yakınlarındaki Balata mülteci kampına baskın düzenleyerek El Fetih grubunun yerel merkezini tahrip ettiğini söyledi.

Önceki gün Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti çevresinde baskınlar düzenleyen İsrail güçleriyle çıkan çatışmalarda en az 12 Filistinli katledildi.

İsrail ordusu ayrıca Çarşamba gecesi El Halil'in kuzeybatısındaki Surif kasabasına, Beytüllahim'in güneyindeki El Hadir kasabasına ve Tulkarem şehrine baskın düzenledi. Beytüllahim'in batısındaki Husan köyünde de çatışmalar ve tutuklamalar olduğu bildirildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail askerleri, İsrail'in Gazze'deki katliamlarıyla ilgili hazırlanan kısa filmlerin gösterimini engellemek için Yabus Kültür Merkezi'ne baskın düzenledi.

Wafa'nın haberine göre, El Halil'in güneyinde bulunan Dura kasabasında İsrail askerleri, Nisan ayında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürülen Muamen Fayez el Masalma'nın evini kuşattı. Ev sakinlerini dışarı çıkmaya zorlayan askerler, binanın iç duvarlarına patlayıcı yerleştirdi ve ardından evi havaya uçurdu.

İsraillilere saldırı düzenlediğinden şüphelenilen Filistinlilerin evlerinin yıkılması, ordunun uzun süredir devam eden bir uygulaması ve insan hakları grupları bunun savaş suçu anlamına gelebilecek bir "toplu cezalandırma" politikası olduğunu söylüyor.

İsrailli insan hakları grubu Yesh Din tarafından yayınlanan görüntülerde İsrailli yerleşimcilerin bir Filistinlinin evine taşlarla saldırdığı ve oturma alanını ateşe verdiği görülüyor.

İkinci bir görüntüde ise Nablus'un güneyinde yer alan Filistin köyü Yatma'daki bir otoparkta arabalar ateşe veriliyor.

OCHA, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da yerinden edilen Filistinlilerin sayısının 7 Ekim'den bu yana, önceki 10 aya kıyasla iki kattan fazla arttığını söyledi.

BM ajansı, bir önceki dönemde 1.252 Filistinlinin yıkımlar, Yahudi yerleşimcilerin uyguladığı şiddet ve arazilerine el konulması nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını, bu rakamın son 10 ayda 3.070'e ulaştığını belirtti.

Ajans, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da yaklaşık 181.000 kişinin, özellikle Tulkarem ve Cenin'deki İsrail askeri baskınları sırasında yıkımlardan, yolların, su ve kanalizasyon tesislerinin ve diğer kamu altyapısının tahrip edilmesinden etkilendiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.