Ürdün halkı Filistin'deki işgalin gölgesinde sandığa gidiyor

Ürdün halkı Filistin'deki işgalin gölgesinde sandığa gidiyor

Ürdün'de gerçekleştirilecek parlamento seçimleri için halk 10 Eylül günü sandık başına gidecek.

Ürdün halkı yeni parlamento üyelerini seçmek üzere Salı günü sandık başına gidecek.

Seçimler ülkedeki iç krizlerin yanı sıra Filistin'de devam eden İsrail işgalinin gölgesinde gerçekleşecek.

Adaylar arasında Ürdün'ün önde gelen aşiretlerinin temsilcileri, merkezciler ve hükümet yanlısı adayların yanı sıra bağımsızlar, solcular ve Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu ve en büyük muhalefet partisi olan İslami Eylem Cephesi mensupları da yer alıyor.

11.5 milyonluk ülkede seçmen sayısı yaklaşık 5.1 milyon.

Başkent Amman'ın merkezindeki kalabalık bir pazarda halk seçimlere katılma konusunda karışık görüşler dile getirdi. 65 yaşındaki emekli İsa Ahmed şu ifadeleri kullandı:

"Seçimler önemli ve hayati. Sesimizi duyurmak ve parlamentoda bizi kimin temsil edeceğini seçmek için bir fırsat, her ne kadar içten içe önemli bir değişiklik olacağından şüphe duysak da. Ülkemiz ne yazık ki bir dizi kriz ve bitmek bilmeyen savaşlarla çevrili."

Seçimlerde İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırıları da seçmenlerin önemli gündemleri arasında yer alıyor.

43 yaşındaki memur Ömer Muhammed şu ifadeleri kullandı:

"Gazze'de yaşananlar, her gün televizyonlarda yayınlanan ölümler, yıkımlar ve trajediler bize acı, çaresizlik, aşağılanma ve alçalma hissettiriyor ve seçimleri ve çevremizde olup biten her şeyi unutturuyor. Acı hissediyorum. Bu seçimlerde oy kullanıp kullanmayacağımdan henüz emin değilim."

AFP'ye konuşan eski milletvekili ve mevcut İslami Eylem Cephesi adaylarından Salih Ermuti şöyle konuştu:

"Gazze savaşı ve Filistin davası Ürdün seçimlerinde önemli bir yer tutuyor, çünkü tüm gözler ve akıllar Gazze ve Filistin'de ve orada Filistin halkına karşı gerçekleştirilen katliamlarda. Seçimler ertelenmemeli, Filistin davasına ve bölgeye hizmet etmeli, ancak bu olaylar nedeniyle bazılarının oy vermekten kaçınacağından da korkuyorum."

Gazze'de uzun süredir devam eden savaş, Ürdün'ün gayrisafi yurtiçi hasılasına yaklaşık yüzde 14 oranında katkıda bulunan turizm sektörünü de önemli ölçüde etkiledi.

Kamu borcunun 50 milyar dolara yaklaştığı ve işsizliğin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 21'e ulaştığı ülkede gelirlerin düşmesine yol açtı.

Ürdün ekonomi, özellikle ABD ve Uluslararası Para Fonu'ndan gelen dış yardımlara büyük ölçüde bağımlı durumda.

Amman merkezli Al Quds Center for Political Studies'in başkanı ve analist Ureyb Rentavi, Ürdün toplumunun bir kesiminin "Gazze'de olup bitenleri takip etmenin daha önemli olduğunu düşündüğünü, bu nedenle seçimlere daha az ilgi gösterdiğini ve katılmayabileceğini" belirtti.

Gazze konusunda sesini yükselten siyasi grupların konumlarından fayda sağlayacaklarını ifade eden Rentavi "ancak bunun bazı partilerin korktuğu gibi kaygı yaratacak ölçüde olmayacağını" kaydetti.

Krallıkla yönetilen ülkede seçim sonuçlarının önemli bir değişime yol açması beklenmiyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.