Ürdün'de sandıktan ne sonuç çıktı?

Ürdün'de sandıktan ne sonuç çıktı?

Ürdün'deki seçimlere halkın yüzde 32'si katılım gösterirken Müslüman Kardeşler sandalye sayısını artırdı.

Mohammad Ersan | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İslami Eylem Cephesi, Ürdün'deki parlamento seçimlerinde önemli kazanımlar elde etti. Çarşamba günü açıklanan ilk sonuçlara göre en büyük muhalefet partisi olan parti şu ana kadar 32 sandalye kazandı.

Ürdünlüler, uzun süredir aşiret ve hükümet yanlısı grupların hakimiyetinde olan 138 sandalyeli parlamentoda siyasi partilerin daha büyük bir rol oynamasını sağlamak üzere tasarlanan yeni seçim yasası kapsamında yapılan ilk genel seçimde Salı günü oy kullandı.

Müslüman Kardeşler'in Ürdün kolu olan İslami Eylem Cephesi, 138 sandalyeden 41'ini partilere ayıran 2022 seçim yasası kapsamında, sandalyelerin yaklaşık beşte birini kazandı.

Yenilenen yasa, aşiretlerin iktidar üzerindeki etkisini hafifletmeyi ve siyasi partileri güçlendirmeyi amaçlıyordu.

Ancak parlamento aşiretler, merkez güçlerin ve hükümet yanlısı üyelerin elinde kalmaya devam edecek.

İlk rakamlar, yarım milyon oyun sayılmasının ardından, İslami Eylem Cephesi'nin parti listesinde 18 sandalye, aşiret bölgeleri de dahil olmak üzere yerel listelerde ise 14 sandalye kazandığını ortaya koydu.

İslami Eylem Cephesi yetkilileri, yerel listelerinin başta tüm sandalyeleri kazandıklarını belirttikleri başkent Amman olmak üzere pek çok vilayette önde olduğunu söyledi.

Ürdünlü gazeteci Etaf Roudan Middle East Eye'a yaptığı açıklamada İslami Eylem Cephesi lehine sonuçların büyük ölçüde beklendiğini söyledi.

Roudan, "Onlarca yıldır siyaset yapıyorlar ve Ürdün toplumunun iç yüzünü çok iyi biliyorlar. Seçim ilanından bu yana ve hatta ondan önce, etkili aşiret ve toplumsal güçlerle ittifaklar kurdular ve bunları harekete geçirdiler." dedi.

Elde edilen kazanımlar partinin tarihinde görülmemiş nitelikte ve özellikle İsrail'in Gazze'deki savaşıyla ilgili olarak Ürdün'deki mevcut havayı yansıtıyor.

Roudan'a göre İslami Eylem Cephesi'nin Filistin meselesindeki siyasi tutumu solcuları, geleneksel milliyetçileri ve aşiret güçlerini İslami partiye oy vermeye itti.

Oy verme gününden sadece iki gün önce, Ürdünlü Mahir el-Cazi'nin ülkenin işgal altındaki Batı Şeria ile olan sınır kapısında üç İsrailliyi öldürmesiyle İsrail ile olan gerilim daha da tırmandı. 1990'lardan bu yana ilk kez böyle bir saldırı gerçekleşti.

"İsrail'in aşırı sağıyla yüzleşmek"

İslami Eylem Cephesi Genel Sekreteri Murad Adayle Middle East Eye'a yaptığı açıklamada Ürdünlülerin partiye bir önceki parlamentodaki performansı ve Gazze'deki savaş konusundaki tutumu nedeniyle oy verdiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler, nüfusunun yarısı Filistin kökenli olan Ürdün'de Filistinlileri ve ideolojik müttefikleri Hamas'ı destekleyen büyük protesto gösterilerine öncülük etti ve bu da muhtemelen partinin popülaritesini artırdı.

İslami Eylem Cephesi'nin muhalifleri ise partinin Gazze'deki savaş nedeniyle halkın öfkesinden faydalandığını söylüyor.

Adayle, partisinin seçim zaferine dair şunları söyledi:

"Bir sonraki Ürdün meclisi, Trump'ın ABD seçimlerini kazanması halinde gelecekte aşırı Amerikan sağı ile aynı hizaya gelebilecek aşırı İsrail sağına karşı güçlü olmalıdır.

Seçmenler aynı zamanda ekonomik sorunlara da çözüm arıyor ve işsizlik ve yoksulluk oranlarının artmasına neden olan ve Ürdünlü gençleri yurt dışına göç etmeye iten mevcut yaklaşımdan uzaklaşılmasını istiyor."

Ürdün'ün ekonomik sıkıntıları, savaşın krallığın hayati önem taşıyan turizm sektörü üzerindeki etkisi ve 50 milyar dolara yaklaşan kamu borcuyla daha da arttı. İşsizlik bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 21'e ulaştı.

Ulusal listede yer alan İslami Eylem Cephesi milletvekili Dima Tehbub MEE'ye yaptığı açıklamada, muhalefetin yeni parlamentodaki yaklaşımının ciddi bölgesel kriz ve bunun ülke üzerindeki etkisinin yanı sıra iç siyasi ve ekonomik zorlukları da yansıtacağını söyledi.

"Ürdün halkının ekonomik kaygılarının çoğunu ele alan 'Ürdün 2030' adlı ekonomik planımızı uygulayacağız" dedi.

İslami Eylem Cephesi'nin kazanımlarına rağmen, seçimlere seçmenlerin ilgisizliği damgasını vurdu. İlk resmi rakamlar 18 seçim bölgesindeki 5.1 milyon seçmenin katılım oranının yüzde 32 olduğunu gösteriyor. Bu, 2020'deki son seçimdeki katılımın yüzde 29'undan biraz daha yüksek.

Resmi sonuçların, kalan dokuz yerel bölgenin sonuçlarının açıklanmasının ardından bu akşam ilan edilmesi bekleniyor.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.