Ürdün'ü İsrail katliamına destek olmakla suçlayan gazeteci hapsedildi

Ürdün'ü İsrail katliamına destek olmakla suçlayan gazeteci hapsedildi

Ürdün'ün ticari amaçlı bir kara koridoru vasıtasıyla İsrail'in Gazze'deki katliamına destek olduğunu belirten bir gazetecinin hapsedildiği bildirildi.

Ürdünlü gazeteci Hibe Ebu Taha, Ürdün'ün bir kara koridoru üzerinden İsrail'e ihracat gerçekleştirdiğini ortaya çıkaran bir rapor yayınladığı için bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

"Soykırımın ortakları: Ürdün sermayesi Gazze Şeridi'nde soykırıma karıştı" başlıklı rapor Lübnan'da yayın yapan Annasher'de yayınlanmıştı. Haberde bazı Ürdünlü şirketlerin bir kara koridoru üzerinden İsrail'e mal sevkiyatı yaptığı anlatılıyordı.

Middle East Eye'ın haberine göre Şubat ayında Ürdün Başbakanı Bişr el Hasavne ülkesinden İsrail'e giden bir kara yolunun varlığını reddetmiş ve bu yöndeki haberleri "uydurma" olarak nitelendirmişti. Başbakan ayrıca Ürdün'ün uluslararası ulaşım yollarının son 25 yılda değiştirilmediğini belirtmişti

Ebu Taha, yaptığı haber nedeniyle Ürdün Medya Komisyonu tarafından şikayet edilmiş ve Mayıs ayında bir hafta süreyle tutuklanmıştı.

Yerel medya kuruluşlarının bildirdiğine göre, avukatı cezaya karşı temyiz başvurusunda bulunacak.

Ebu Taha ülkenin siber suçlar yasası kapsamında "fitne çıkarmak ve yalan haber yaymakla" suçlanıyor.

Geçtiğimiz yıl Ürdün Kralı Abdullah, hak grupları ve gazeteciler tarafından ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak kınanan tartışmalı siber suç yasasını onaylamıştı.

Ebu Taha Jordan Today, Al Jazeera ve Beyrut merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi Daraj da dahil olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarında haberler yayınlıyordu.

Ağustos 2023'te Ebu Taha, Ürdün Kralı Abdullah aleyhinde internette bir yazı yazdığı için gözaltına alınarak üç ay hapis cezasına ve para cezasına çarptırılmıştı.

Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana Ürdün gazetecilik ve aktivizm faaliyetlerine yönelik baskılar uyguluyor. Aralarında Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu insan hakları grupları Ürdün'ü gazetecileri ve Filistin yanlısı aktivistleri hedef almaya son vermeye çağırmıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum