Üst düzey İranlı general Suriye'de çok büyük bir yenilgiye uğradıklarını itiraf etti
İran on yılı aşkın bir süredir Suriye'ye dünyanın farklı bölgelerinden Şii savaşçılar göndererek Esed rejimine destek sağlamıştı.
İranlı yetkililer haftalardır Suriye'deki müttefiklerinin düşüşünü hafife alıyor. Ancak önemli bir general İran'a vurulan darbeye ve ordusunun geleceğine ilişkin oldukça samimi bir görüş ortaya koydu.
İran'ın Suriye'deki en üst düzey generali, müttefikleri Beşar Esed'in ani düşüşüyle ilgili olarak İran liderlerinin izlediği resmi çizgiyle çelişti ve geçen hafta yaptığı son derece samimi bir konuşmada İran'ın Suriye'de büyük bir yenilgi aldığını ancak yine de ülkede faaliyet göstermeye çalışacağını söyledi.
Tuğgeneral Behruz Esbati'nin geçen hafta Tahran'da bir camide yaptığı konuşmanın ses kaydı Pazartesi günü İran medyasında yayınlandı ve İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve diğer üst düzey liderlerin açıklamalarıyla tam bir tezat oluşturdu.
Esed rejimi ve İran Suriye'nin doğusunu YPG'ye bırakarak çekildi
Haftalardır İran'ın Suriye'de Beşar Esed'in devrilmesiyle yaşadığı stratejik kaybın büyüklüğünü küçümseyen bu liderler, İran'ın "Suriye halkının karar vereceği her türlü siyasi sonuca saygı duyacağını" ileri sürüyor.
Cenevre merkezli İran odaklı bir haber sitesi olan Abdi Media'nın Pazartesi günü yayınladığı ses kaydına göre General Esbati "Suriye'yi kaybetmeyi gurur duyulacak bir şey olarak görmüyorum" dedi ve ekledi: "Yenildik, hem de çok kötü bir şekilde yenildik, çok büyük bir darbe aldık ve bu çok kötü oldu."
General Esbati, İran'ın Esed'le ilişkilerinin Esed'in devrilmesine giden süreçte aylardır gergin olduğunu belirterek, Suriye liderinin 7 Ekim 2023'te Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırının ardından İran destekli milislerin Suriye'den İsrail'e karşı bir cephe açması yönündeki birçok talebi reddettiğini söyledi.
General, İran'ın Esed'e Suriye'deki askeri kaynaklarını İsrail'e saldırmak için nasıl kullanabileceğine dair kapsamlı askeri planlar sunduğunu kaydetti.
General ayrıca en iyi müttefiklerinden biri olarak kabul edilen Rusya'yı, Rus jetlerinin Suriyeli muhalifleri bombaladığını söyleyerek İran'ı yanıltmakla suçladı. Ayrıca geçtiğimiz yıl İsrail Suriye'deki İran hedeflerini vururken Rusya'nın “radarları kapatarak” bu saldırıları kolaylaştırdığını söyledi.
İran on yılı aşkın bir süredir Suriye'ye dünyanın farklı bölgelerinden Şii savaşçılar göndererek Esed rejimine destek sağladı.
Rusya, İran ve Esed rejimi Suriye'de bir haftada 100'den fazla sivili katletti
Esed rejimi döneminde Suriye, İran'ın Lübnan'daki Hizbullah ve bölgesel milis ağına silah ve para tedarik ettiği bölgesel komuta merkeziydi. İran ayrıca Suriye'deki havaalanlarını, depoları kontrol ediyor, füze ve insansız hava aracı üretim tesislerini işletiyordu.
Suriyeli gruplar şu anda ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü sağlamış durumda ve bir hükümet kurmaya çalışıyorlar. General Esbati konuşmasında İran'ın yeni Suriye'nin şekli ne olursa olsun muhalifleri kendi saflarına çekmenin yollarını arayacağını söyledi.
Esbati, “Yıllar boyunca birlikte çalıştığımız tüm ağları harekete geçirebiliriz” dedi ve ekledi: “Adamlarımızın yıllarca içinde yaşadığı sosyal katmanları harekete geçirebiliriz; sosyal medyada aktif olabiliriz ve direniş hücreleri oluşturabiliriz.”
“Artık diğer uluslararası arenalarda yaptığımız gibi orada da faaliyet gösterebiliriz ve buna başladık bile.”
Generalin yorumları, hem filtrelenmemiş içeriği hem de konuşmacının itibarı nedeniyle İranlıları şaşkına çevirdi. İran Silahlı Kuvvetleri'nin en üst düzey komutanlarından biri olan general, orduyu ve Devrim Muhafızları Ordusu'nu kapsayan şemsiye altında, Silahlı Kuvvetlerin siber bölümünün başkomutanlığı da dahil olmak üzere önemli görevlerde bulunmuş bir isim.
Suriye'de İran'ın askeri operasyonlarını denetledi ve Suriyeli bakanlar, savunma yetkilileri ve Rus generallerle yakın koordinasyon kurdu. Kendisi İran'ın desteklediği bölgesel milisler ağını denetleyen Kudüs Kuvvetleri Komutanı General İsmail Kani'nin bile üstünde olan bir isim.
Tahran'ın önde gelen analistlerinden ve Suriye uzmanı Mehdi Rahmati bir telefon mülakatında General Esbati'nin konuşmasının önemli olduğunu çünkü bazı üst düzey yetkililerin hükümet propagandasından uzaklaşıp halkla yakınlaştığını gösterdiğini söyledi.
İran Esed rejimine destek için Suriye'ye binlerce Şii milis gönderiyor
Rahmati, “Herkes toplantılarda bu konuşma hakkında konuşuyor ve neden bunları söylediğini merak ediyor, özellikle de halka açık bir platformda” dedi ve ekledi: “İran'a ne olduğunu ve şu anda nerede durduğunu çok açık bir şekilde ortaya koydu. Bu bir bakıma iç politika için bir uyarı olabilir.”
General Esbati, yaygın yolsuzluk, siyasi baskı ve elektrikten yakıta ve yaşanabilir gelire kadar halkın karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklar göz önüne alındığında Esed rejiminin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Esed'in reform uyarılarını dikkate almadığını belirtti.
Analist Rahmati, İran'ın mevcut durumuyla yapılan karşılaştırmanın gözden kaçmasının zor olduğunu söyledi.
Generalin ağları harekete geçirme konusundaki iddialarına rağmen, İran'ın Suriye'de karşısına aldığı halk ve siyasi muhalefet ile kara ve hava erişimindeki zorluklar göz önüne alındığında, bu ülkede gerçekçi olarak ne yapabileceği belirsizliğini koruyor.
İran, ABD'nin 2003'teki işgalinden sonra Irak'ta faaliyet gösterme deneyimine sahip olsa da -huzursuzluk çıkarmak da dahil olmak üzere- Suriye'nin coğrafyası ve siyasi manzarası büyük farklılıklar gösteriyor ve daha fazla zorluk çıkarıyor.
Yıllarca Irak'ta üst düzey komutanların yanında askeri stratejist olarak görev yapan İranlı bir Devrim Muhafızları mensubu, bir telefon görüşmesinde General Esbati'nin İran'ın muhalifleri kendi safına çekebileceğine dair yorumlarının bu aşamada pratikten ziyade heves uyandırıcı olabileceğini söyledi.
Yetkili, General Esbati'nin ciddi bir yenilgiyi kabul ederken aynı zamanda İran'ın daha güçlü hareket etmesini talep eden muhafazakarların moralini yükseltmeye ve onları yatıştırmaya çalıştığını söyledi.
Hassas konuları tartıştığı için isminin kullanılmamasını isteyen Devrim Muhafızları yetkilisi, İran'ın politikasının henüz kesinleşmediğini ancak katıldığı ve stratejinin tartışıldığı toplantılarda bir fikir birliği oluştuğunu söyledi.
İran: Esed rejimine desteğimiz sürecek
Yetkili, "Suriye'nin kaosa sürüklenmesinin İran'ın yararına olacağını çünkü İran'ın çalkantılı bir ortamda nasıl politika geliştireceğini ve çıkarlarını nasıl koruyacağını bildiğini" söyledi.
İran'da Devrim Muhafızları bölge politikasını belirleme ve dışişleri bakanlığını dahi saf dışı bırakma yetkisine sahip.
Önemli devlet meselelerinde son sözü söyleyen İran lideri Ali Hamaney, Esed'in düşüşünden bu yana yaptığı en az iki konuşmada Suriye'de direnişin ölmediğini ileri sürdü ve Suriye'nin gençlerinin ülkelerini İsrail ve ABD'nin yardakçıları olarak nitelendirdiği iktidardaki isyancılardan geri alacağını iddia etti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise daha uzlaşmacı bir tavır sergileyerek Suriye'de istikrardan ve yeni hükümetle diplomatik ilişkilerden yana olduklarını söylediler.
Suriye'ye ilişkin bu rakip görüşlerin yarattığı gerilim yetkilileri o kadar meşgul etti ki geçen hafta kamuoyuna yönelik bir hasar kontrol araştırması başlattılar. Üst düzey askeri komutanlar ve hükümete yakın uzmanlar çeşitli şehirlerdeki camilerde ve toplum merkezlerinde konuşmalar yaptı ve dinleyicilerle soru-cevap oturumları düzenledi.
General Esbati'nin 31 Aralık'ta Tahran'ın merkezindeki bir ibadethanede yaptığı konuşma, “Suriye'nin çöküşüyle ilgili soruları yanıtlamak” başlıklı etkinliğin kamuya açık duyurusuna göre, ordu mensuplarına ve cemaate hitap etti.
Oturum General Esbati'nin kalabalığa Şam'ın Suriyeli grupların eline geçmesinden bir gece önce Suriye'den son askeri uçakla Tahran'a gittiğini söylemesiyle başladı. Oturum, dinleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.
Rusya ve İran destekli Esed rejimi 2023 yılı boyunca sivilleri hedef alan 1232 saldırı düzenledi
İsrail'in Hizbullah'ın uzun süredir liderliğini yapan Hasan Nasrallah'ı öldürmesine İran'ın misilleme yapıp yapmayacağı sorusuna, geçen sonbaharda yapılan füze saldırısına atıfta bulunarak İran'ın zaten misilleme yaptığını söyledi. İran'ın İsrail'e üçüncü bir doğrudan saldırı gerçekleştirmeyi planlayıp planlamadığı sorusuna ise durumun şu anda İsrail'e yeni bir saldırıyı gerçekçi bir şekilde kaldıramayacağını söyledi.
İran'ın neden bölgedeki ABD askeri üslerine füze atmadığı sorusuna ise bunun ABD'nin İran ve müttefiklerine yönelik daha büyük misilleme saldırılarına davetiye çıkaracağını söyledi ve İran'ın gelişmiş füzelerinin değil normal füzelerinin gelişmiş ABD savunma sistemlerini geçemeyeceğini sözlerine ekledi.
Bu değerlendirmelere rağmen General Esbati herkesi endişelenmemeleri konusunda temin etmek istediğini söyledi ve İran ve müttefiklerinin bölgede hala üstünlüğe sahip olduğunu ileri sürdü.
Kaynak: Mepa News, The New York Times