WikiLeaks kurucusu Assange hakkındaki tecavüz soruşturması kapandı
İsveçli savcılar, WikiLeaks kurucusu Julian Assange hakkında yedi yıldır devam eden tecavüz soruşturmasını kapattıklarını açıkladı.
Yapılan açıklamada Kamu Davaları Direktörü Marianne Ny'in soruşturmaya devam etmeme kararı aldığı belirtildi.
Assange, İsveç'e iade edilmemek için 2012 yılından beri Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşıyor.
Kararın ardından Ekvador Büyükelçiliği'nin balkonunda bir konuşma yapan Assange, büyük bir zafer kazandıklarını ancak adalet sistemiyle mücadelesine yeni başladığını söyledi.
Başına gelenlerin 'korkunç bir adaletsizlik' olduğunu vurgulayan Wikileaks kurucusu, "bir kişi hakkında verilmiş bir karar olmadan alıkoymak Avrupa Birliği'nin (AB) bir özelliği" dedi.
'ABD Adalet Bakanlığı ile çalışabilirim'
"Halen tutuklama ile tehdit edilmesinden ötürü büyük bir üzüntü duyduğunu" söyleyen Assange, ABD Adalet Bakanlığı ve İngiltere ile çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.
"Hakkında suçlama olmayan hiçbir kimsenin bir devlet tarafından alıkonulması hiçbir medeni ülkeye sığmaz" diyen Assange, "Wikileaks belge yayınlamaya devam edecek. CIA ile ilişkili belgeler üzerinde çalışıyor" dedi.
Assange, insan hakları sisteminden ötürü Birleşmiş Milletler'e ve sığınma hakkı verdiği için Ekvador'a teşekkür etti.
Assange, elçiliği terk edip etmeyeceği konusundaki sorulara yanıt vermedi.
'Soruşturma devam etmeyecekti'
Marianne Ny, soruşturmayı daha fazla kanıt bulamayacakları için ilerletememe kaygısından ötürü kapattıklarını söyledi. Assange'ın suçlu olup olmadığına dair bir hükme ulaşmadıklarını aktardı.
Assange'ın İsveç'e gitmesi halinde davanın tekrar açılabileceğini; çünkü suçlamanın 2020 yılında zaman aşımına uğrayacağını belirtti.
Assange'ın avukatı yaptığı açıklamada kararın kendileri için 'tamamen bir zafer' olduğunu söyledi.
'Binadan çıkarsa tutuklarız'
Londra Polis Teşkilatı ise Assange'ın Büyükelçilik binasını terk ettiği anda Haziran 2012'de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tutuklama emrini yerine getireceğini aktardı.
Assange'ın dahil olduğu suçlara bakan savcılık ofisinin sözcüsü ise Assange'ın tutuklanması halinde en fazla bir yıl hapis cezası alacağını söyledi.
2015 yılında masrafların yüksek olması sebebiyle gelen tepkiler üzerine İngiltere sürekli elçilik önünde bekleyen bir güvenlik görevlisi tutmaktan vazgeçmişti. Ancak kaçmasını engellemek için 'gizli bir plan' devreye soktuklarını aktarmıştı.
Cuma günü yapılan açıklamada ise Assange'ın daha önce çok ciddi bir suçtan tutuklanmasının talep edildiğini ancak bu durumun değiştiği belirtildi.
Avustralya vatandaşı olan 45 yaşındaki Assange, 2010 yılında kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyordu. Suçlamaların siyasi amaçlarla yöneltiğini aktarıyordu.
Kasım ayında İsveçli savcı eşliğinde sorgulanan WikiLeaks kurucusu, masum olduğunu ve karşı tarafın da isteği doğrultusunda cinsel ilişkiye girdiğini öne sürüyordu. Karşı taraf ise defalarca talep etmesine rağmen Assange'ın 'korunmadan cinsel ilişkiye girdiğini' idda ediyordu.
Ekvador hükümeti İsveç'e en son yazdığı mektupta İsveçli savcıların 'ciddi yanlışlar' yaptığını yazmıştı.
Assange, İsveç'te yargılanması durumunda ABD'ye iade edilmekten çekiniyordu.
ABD'de Wikileaks tarafından yüz binlerce belgenin sızdırılması suçlamalarından ötürü yargılanma ihtimali bulunuyor.
Assange'ın Ekvador'da siyasi iltica hakkı bulunuyor
Cuma günü savcıların Assange'ın tutuklama kararını kaldırma ya da devam ettirme kararı vermesi için son gündü.
ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın Nisan ayında Assange'ın tutuklanmasının öncelikleri olduğunu söylemesinin ardından Assange'ın İsveçli avukatı tutuklama talebinin kalkması için yeni bir istekte bulunmuştu.
Per Samuelsson bu taleplerinin ardından AFP haber ajansına yaptığı açıklamada tutuklama emrinin kalkması halinde siyasi iltica talebinin yerine getirilmesi için Assange'ın Ekvador'a uçacağını söylemişti.
Ekvador ise İsveçli savcıların aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını, Assange'ın Ekvador'a gidebilmesi için İngiltere ile temaslarını güçlendireceklerini açıklamasında bulundu.
ABD, İngiltere'ye iade talebinde bulundu mu?
Assange'ın Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor; çünkü ABD'nin İngiltere'den Assange'ın iadesini istemesi durumunda İngiltere'nin nasıl bir tavır alacağı önemli olacak.
İsveç'in tutuklama talebinin böylece kalkacağını belirten Wikileaks attığı tweetinde, "İngiltere, ABD'den Assange'ın ABD'ye iade talebi alıp almadığını ne kabul ediyor ne de reddediyor. Odak şimdi İngiltere'ye kaydı" dedi.
Assange ise kararın ardından Twitter'dan gülen bir fotoğrafını paylaştı.
Kaynak: BBC Türkçe