Yahudilerin yarısı Gazze'yi İsrail'in yönetmesini istiyor

Yahudilerin yarısı Gazze'yi İsrail'in yönetmesini istiyor

İsrail'de yapılan anketler Yahudi nüfusun yarısının Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yönetilmesinden yana olduğunu ortaya çıkardı.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir ankete göre İsrail'deki Yahudi nüfusun yarısı Gazze'nin İsrail tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyor.

Ankete göre Yahudi İsraillilerin yüzde 50'si Gazze'yi İsrail'in yönetmesi gerektiğine inanırken, Filistinli İsrail vatandaşlarının yüzde 75'i Gazze'nin kendi kendini yönetmesi gerektiğini düşünüyor.

İsrail genelinde soruya Hamas cevabını verenlerin oranı yüzde 9, Gazzelilerin kendi kararlarını vermesi yüzde 37, Mahmud Abbas'lı Filistin Yönetimi yüzde 11 ve Abbas'sız Filistin Yönetimi yüzde 18.

İsrailli Yahudiler arasında ise bu konuda büyük bir ayrım olduğu dikkat çekiyor.

Hiloni (Seküler) Yahudilerin sadece yüzde 28'i İsrail'in Gazze'yi yönetmesi gerektiğine inanırken, Haredi ve Dati Yahudilerinin yüzde 77'si İsrail'in yönetmesi gerektiğine inanıyor.

Bu bölünme sol, merkez ve sağ kesimden Yahudiler arasında da tekrarlanıyor.

Ankete göre Yahudi İsraillilerin yüzde 74'ü Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, yüzde 51'i Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ve yüzde 56'sı Benny Gantz'a olumlu bakıyor.

Olumlu bakış oranı Filistinli İsrail vatandaşlarında Gallant için sadece yüzde 9, Netanyahu için yüzde 7 ve Gantz için yüzde 30.

Gantz'ın partisi Ulusal Birlik, geçtiğimiz günlerde İsrail Knesset'inde parlamentonun feshedilmesi ve yeni seçimlere gidilmesi için bir önerge vermişti.

ABD Başkanı Biden'a duyulan güvenle ilgili olarak, İsrailli Yahudilerin yüzde 66'sı Biden'ın dünya meselelerinde doğru olanı yapacağına güvendiklerini söylerken, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yüzde 77'si Biden'a güvenmediklerini belirtti.

Bununla birlikte, ankete göre İsrail'in Yahudi ve Filistinli vatandaşları ile sağ, merkez ve sol görüşlüler de dahil olmak üzere İsraillilerin çoğunluğu Biden'ın savaşı ele alış biçimini onaylamıyor.

Öte yandan, bağımsız bir Filistin Devleti ile birlikte barış içinde yaşamanın mümkün olduğuna inananların oranında da düşüş görülüyor. Yahudilerin sadece yüzde 19'u böyle bir barış içinde bir arada yaşamanın mümkün olduğuna inanırken, bu oran Filistin asıllı İsrail vatandaşlarında yüzde 49.

Sol kesimde barış içinde bir arada yaşamaya inananların oranı yüzde 60 iken, merkezde yüzde 33 ve sağda yüzde 8.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum