"Yalanların Twitter'da yayılması oldukça kolay"
Indiana Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalara göre Twitter'daki az sayıda hesap yanlış bilgi içeren bir mesajı geniş kitlelere yayılması için yeterli.
Indiana Üniversitesi'nden araştırmacılar sosyal paylaşım sitesi Twitter'da az sayıda sahte hesabın "asılsız bilgi içeren mesajların geniş kitlelere yayılmasına" yettiğini ortaya koydu.
Nature Communication isimli akademik dergide yayınlanan araştırmada sahte hesap olarak belirlenen yüzde 6 oranında Twitter kullanıcısının sahte olduğu düşünülen az güvenilir olan içeriklerin yüzde 31'inin yayılmasına sebep olduğu belirtildi.
Araştırmada 2016 Mayıs ayı ile 2017 Mart ayı arasında yayınlanan 400 binden fazla makaleyle bağlantılı 14 milyon Twitter paylaşımı incelendi.
Bu makalelerden 389 bin 569'unun yanlış bilgi içeren 'düşük güvenilirlikte kaynaklar' olduğu ifade edildi.
10 aylık bir sürecin incelendiği raporda "sosyal medya hesaplarındaki robot hesaplar 'güvenilir olmayan' kaynakların yayılmasına yardımcı oluyor" denildi.
Sahte hesapların bilgi manipülasyonu için asılsız içerikleri yaymada iki yöntemi kullandığına dikkat çekildi:
"Birincisi, bu robotlar içeriklerin ilk yayılmaya başladığı anlarda çok aktif haldeler. Viral olması için harekete geçiyorlar. İkincisi de özellikle sosyal medyada etkili olan kullanıcılara cevap vererek ya da etiketleyerek etki yaratmaya çalışıyorlar.
Araştırma Twitter'ın Rusya bağlantılı sahte hesaplardan 2016 Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimlerinde yanlış bilgi paylaşımını tespit ettikten sonra geldi.
Twitter 2018 yılında sahte yada robot olduğunu belirlediği milyonlarca hesabı kapattı.
Raporu hazırlayan altı araştırmacı "dijital platformlar aracılığıyla yayılan yanlış bilgilerin demokrasiye büyük bir tehdit olduğunu" dile getirdi.