Yemen'de İran destekli Husilerin gerileyişi sürüyor
Yemen'de devam eden savaşın geçen yıldan itibaren yoğunlaştığı stratejik Marib ve Şebva cephelerinde çatışmalarda Husilerin önemli ölçüde geriletildiği belirtiliyor.
2014'ten bu yana süren Yemen iç savaşının kritik cephelerinden Marib ve Şebva'da hükümet güçlerinin Husi güçlerine karşı önemli ilerleme sağladığı bildiriliyor.
Stratejik konumları, petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla Yemen'deki iç savaşta iki tarafın da hakimiyet kurmayı öncelediği Marib ve Şebva'da geçen yılın başından beri çok kanlı çarpışmalar sürüyor. Husiler bu bölgelerin önemlerinden dolayı özellikle Marib'i ele geçirmek üzere taarruzlara girişmiş ve yoğun kayıp vermeye aldırmamıştı.
Fakat bölgeden gelen son haberlerde Husilerin Marib ve Şebva'da önemli ölçüde geriletildiği belirtiliyor. Askeri açıdan Husilerden daha güçlü olan ve Suudi hava güçlerince desteklenen Mansur Hadi hükümeti güçlerine karşı ağır kayıp vermelerinin Husilerin bu cephede ilk kez ciddi oranda geriletilmesine neden olduğu düşünülüyor.
Husilerin Marib ve güneyindeki Şebva üzerinden Aden Körfezi'ne ulaşmayı ve bu yolla hükümet güçlerinin Umman'a ulaşımını da kesmeyi hedeflediği biliniyordu. Fakat alınan son yenilgilerin ardından Husilerin bu planı yakın vadede gerçekleştirebilmesi beklenmiyor.
Eylül 2014'te Husilerin Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçirmesiyle başlayan iç savaşta bugüne kadar 200 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, sadece 2021'de bu savaşta hayatını kaybedenlerin sayısının 25 bin civarında olduğu bildiriliyor.
2021 yılının en kanlı savaşları hangileri oldu?
Büyük ölçüde kilitlenmiş halde bulunan Yemen'deki iç savaşın bitmesi yönünde bir gelişme bulunmuyor. 1990'da Kuzey Yemen ve Güney Yemen'in birleşmesiyle bugünkü halini alan ülkede İran destekli Husiler daha çok eski Kuzey Yemen topraklarını, Mansur Hadi hükümetine bağlı güçler ise daha çok eski Güney Yemen topraklarını elinde bulunduruyor.
Savaş öncesinde de oldukça yoksul halde bulunan yaklaşık 30 milyon nüfuslu Yemen'de devam etmekte olan iç savaş kıtlık ve salgın hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Kaynak: Mepa News