Yemen'de milyonlarca insan açlık sınırında yaşıyor
Yemen'de milyonlarca insan açlık sınırında ve acil olarak gıda yardımına muhtaç bir şekilde hayata devam ediyor.
Yemen hükümeti, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) finansman eksikliği nedeniyle Ocak 2022'den itibaren Yemen'e sunulan gıda yardımlarının azaltılmasının milyonlarca insanın hayatını tehlikeye attığını vurgularken, maliyetleri uç noktalara ulaşan gıda ithalatlarının karşılanması konusunda acil yardım talebinde bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı ilan ettiği savaşın yol açtığı gıda krizi ve Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklaması gibi etkenler, Yemen'deki gıda fiyatlarının yükselmesine yol açtı.
WFP'nin Yemen direktörü Richard Ragan Reuters'a verdiği demeçte, ülkede şu anda açlık sınırında yaşayan insan sayısının 5 milyonu bulduğu, 2022 yılının ikinci yarısı itibarı ile bu sayının 7 milyona çıkabileceğini ifade etti.
WFP, ülkede 13 milyon kişinin gıda ihtiyacını karşılıyordu ancak Ocak 2022 tarihinde alınan kararla bu sayı 5 milyona düştü. Örgütün finansman kaynaklarının karşılanamaması sebebiyle önümüzdeki dönemlerde gıda yardımı konusunda daha da kesintiye gitmek durumunda kalabileceği belirtildi.
Ayrıca yerel kaynaklar, Yemen'in üç ay yetecek kadar buğday stokuna sahip olduğunu iddia etti.
Yemen'deki iç karışıklıklar ve dış müdahalelerle daha da büyüyen çatışma ortamı, salgın hastalıkların yanında milyonlarca kişinin açlıkla boğuştuğu bir insani krize dönüşmüş durumda. Uzun süredir devam eden savaş sebebiyle insani krizin pençesindeki Yemen'de milyonlarca insan açlık ve hastalıklar sebebiyle ölümle karşı karşıya bir hayat yaşıyor.
Öte yandan mart ayında BAE ve Suudi Arabistan, Yemen'e yardım için düzenlenen BM konferansında bağış vaadinde bulunmamıştı.
Kaynak: Mepa News