Yeni askerlik sistemi ve bedelli uygulamasında detaylar belli oldu
Yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını açıklayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 'herkesin bir ay temel askerlik eğitimi alacağını, bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisinin kesileceğini' bildirdi.
Gençlerin eğitim, öğrenim ve mesleki ihtiyaçlarına cevap verecek bir model üzerinde çalıştıklarını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetler'in etkinliğine, caydırıcılığına, saygınlığına katkı sağlayacağını ifade etti.
Her sene yaklaşık 700 bin gencin askerlik yaşına geldiğini aktaran Akar, bu gençlerin bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler ve yedek astsubaylık olmak üzere 3 bölüme dağıtılacağını ifade etti.
Savunma Bakanı, "Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da bildiğiniz gibi yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak." dedi.
"İhtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa kura çekilecek"
Yeni sistemi örneklerle açıklayan Akar, şunları kaydetti:
"Yükümlü kaynağından bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber, başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. 1 aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek."
6 aylık eğitim alanlara 6 ay daha maaşlı askerlik imkanı sunulacak
Bedelli seçeneğini kullanmayan lise mezunlarıyla ve eğitim düzeyi lisenin altında olan gençlerin 6 ay askerlik yapacağını hatırlatan Savunma Bakanı, sözleşmeli askerliğin de ayrıntılarını açıkladı:
"Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere 'kalmak ister misiniz' diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu arkadaşımız, bu genç başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek."
Yedek astsubaylara 10 ay maaş
Yedek astsubaylığı da anlatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek astsubay olabileceğini tekrarladı. Önceden meslek yüksekokulu mezunlarının lise mezunu gibi muamele gördüğünü anımsatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek subay olabilmek için 2 yıl daha okuduğunu ya da 4 yıllık başka bir fakülteyi bitirerek mesleğinden koptuğunu ifade etti.
Akar, "Şimdi 'Sen mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğe devam edin. Bunun da bir karşılığı var.' diyoruz ve yedek astsubay olarak kendilerini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay süreyle maaş alacak. Bu 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve şartları, hakkındaki değerlendirmeler uygunsa gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek." dedi.
Üniversite mezunlarına esnek esnek geçiş modeli
Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerin ise yedek subay olacaklarını dile getiren Akar, bunların da iki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklarını, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklarını ve daha sonra terhis olacaklarını bildirdi.
Akar, bu kişilerin de istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebileceklerine değinerek, şu bilgileri verdi:
"Diğer bir özellik, lisans ve lisansüstü yedek subaylığa müracaat ettiler ama kadrolar doldu. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler. Bu lisans ve lisans üzeri, meslek yüksekokulu bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes sonuna kadar çalışabilir, kendini geliştirebilir. Buraya gelen erbaş er ve uzman erler olduktan sonra gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız, belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem kendi içinde bütünlük içinde sürekli dönecek."
Yeni askerlik sistemi ile ilgili daha teferruatlı bilgilendirmeyi Milli Savunma Bakanlığının internet sayfasında yayınlayacaklarını söyleyen Savunma Bakanı, konuya ilişkin sorulara da sosyal medya üzerinden cevap vermeye gayret edeceklerini belirtti.
"Maaşlar tatminkar olacak"
Çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirten Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilk ön talimatlarını aldık ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaşacak. Önümüzdeki nisan ayında bunlar gerçekleşecek. O sırada bunlar değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.
Bakan Akar, maaşlarla ilgili de "Burada rakam söylersem yanlış olabilir ama erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek. Oradaki hiyerarşik düzen içinde neyse o alınacak. Ben son derece tatminkar olacağını değerlendiriyorum. Daha dün tatbikatlar sırasında oradaki bazı subay, astsubay, uzmanlarımızla konuşma fırsatı buldum. Gerçekten aklı başında çocuklar, büyük ciddiyetle, samimiyetle memnun olduklarını ifade ettiler." dedi.