Yeni Suriye yönetiminin fiili lideri Ahmed Şara BBC'ye konuştu
Şara Şam'da BBC'ye verdiği bir mülakatta Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.
Suriye'nin fiili lideri Ahmed Şara (Ebu Muhammed Cevlani), ülkenin savaştan yorgun düştüğünü ve komşuları ya da Batı için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
Şara Şam'da BBC'ye verdiği bir mülakatta Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.
Ahmed Şara, “Şimdi, tüm bu yaşananların ardından, yaptırımlar kaldırılmalı çünkü eski rejimi hedef alıyorlardı. Kurban ve zalime aynı şekilde muamele edilmemelidir” dedi.
27 Kasım'da başlatılan ve kısa süre içerisinde başkent Şam'ın ele geçirilmesiyle Esed rejiminin düşmesine neden olan operasyonun liderliğini yapan Ahmed Şara, HTŞ'nin "terör örgütleri" listesinden çıkarılması gerektiğini söyledi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: HTŞ artık fiilen terörist değil
HTŞ, Batı tarafından 2016'da ayrıldığı El Kaide'nin bir kolu olarak lanse edildiği için BM, ABD, AB ve İngiltere'nin yanı sıra diğer pek çok ülke tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanıyor.
Şara daha önce de birçok defa HTŞ'nin bir terör örgütü olmadığını ifade etmişti.
Kendisi, sivilleri ya da sivil bölgeleri hedef almadıklarını, kendilerinin Esed rejiminin işlediği suçların kurbanı olduklarını ifade etti.
Suriye'yi Afganistan'ın farklı bir versiyonuna dönüştürmek istediği yönündeki iddiaları da reddetti.
Şara iki ülkenin çok farklı olduğunu ve farklı geleneklere sahip olduğunu, Afganistan'ın bir kabile toplumu olduğunu söyledi. Suriye'de ise farklı bir zihniyet olduğunu söyledi ve kadınların eğitim hakkına inandığını belirtti.
Şara, uzun zamandır muhaliflerin elinde olan Suriye'nin kuzeybatı vilayetine atıfta bulunarak, “İdlib'de sekiz yıldan uzun süredir üniversitelerimiz var” dedi ve ekledi: “Üniversitelerdeki kadın oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu söyleyebilirim.”
"HTŞ kendini feshedip yeni Suriye ordusuna dahil olacak"
Alkol tüketimi gibi konular sorulduğunda Şara, bunların anayasayı hazırlayacak olan Suriyeli hukuk uzmanlarından oluşan bir komite tarafından çözülecek yasal konular olduğunu ve herhangi bir yönetici ya da başkanın da yasalara uyacağını açıkladı.
Şara, “Suriye'de hukuk uzmanlarından oluşan bir komite anayasa yazacak. Onlar karar verecek. Ve herhangi bir yönetici ya da başkan yasalara uymak zorunda kalacak” dedi.
Ahmed Şara röportaj boyunca oldukça rahat bir şekilde soruları yanıtladı ve grubunun geçmişte savunduğu değerlerden kopmadığına inanan herkese güvence verdi.
Suriye'deki yeni yönetimin önümüzdeki aylarda atacağı adımlar Suriye'nin nasıl bir ülke olmasını istedikleri ve onu nasıl yöneteceklerini gösterecek.
Kaynak: Mepa News