Yeni yasa taslağı: İçerik engellemeyen sosyal medya platformlarının bant genişliği daraltılacak
Kurumlar 30 gün içerisinde temsilci bildirmezse bant genişliği yüzde 95 oranına kadar daraltılacak.
AK Parti’nin görüşe açtığı yeni torba yasa teklifi taslağında, internetle önemli düzenlemeler yer alıyor.
Buna göre, içerik engelleme gibi talepleri yerine getirmesi için Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal medya devlerine bant genişliği daraltılacak.
Milliyet’in aktardığına göre teklifte yer alan hükümler uyarınca, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar, Türkiye’deki kurum, birlik, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi için en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemekle yükümlü olacak.
Özel hayatın gizliliği başvurusuna 72 saat içinde cevap vermek zorunda kalacaklar
Bu kişinin iletişim bilgileri, internet sitesinde de yer alacak. 30 gün içinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, sitenin internet bant genişliği 30 gün içinde yüzde 50, 60 gün içinde yüzde 95 oranında daraltılabilecek. Bu siteler ayrıca, kişiler tarafından yapılacak “özel hayatın gizliliğini ihlal” başvurularına, 72 saat içinde cevap vermek zorunda kalacak. 72 saate kadar gerekli işlemi yapmayana 1 milyon liraya kadar ceza kesilebilecek.
Veriler Türkiye’de barındırılmak zorunda
Bu siteler ayrıca, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü olacak. Bu maddelere uymayan sitelere, 1-5 milyon lira arasında değişen miktarlarda para cezası verilebilecek.
"Kullanıcı bilgileri savcılıklarla paylaşılacak"
Hukuk profesörü Yaman Akdeniz, taslak halindeki kararın sansürü artıracağını, hedefin sosyal medyayı kısıtlamak olduğu görüşünde.
Akdeniz, kararın görüşe açılmasının ardından sosyal medya hesabı Twitter’da şu mesajları paylaştı:
"Yeni bir tasarı ile Twitter, YouTube, Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya ağları eğer Türkiye'de sorumlu belirleyip bildirmezse İnternet trafik ağları %50-95 oranında daraltılması ve kullanılmaz hale gelmesi mümkün olacak. Sansür kapıda.
YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformları bu zorunluluğu yerine getirirse, daha fazla baskı, sansür, içerik kaldırmak zorunda kalacak ve daha da önemlisi kullanıcı bilgilerini savcılıklarla paylaşmak zorunda kalacaklar.
Sosyal medya platformları kendilerine sulh ceza hakimlikleri eli ile gönderilen "içerik çıkartma" ve/veya "erişimin engellenmesi" kararlarını da istisnasız uygulamak zorunda kalacaklar. Bazılarını uyguluyorum, uygulamıyorum veya sadece Türkiye'ye engelledim diyemeyecekler."