Yeni Zelanda'da 51 Müslümanı öldüren saldırgan 'hapishane şartlarının iyileştirilmesini' istiyor
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 51 Müslümanı öldüren Brenton Tarrant, hapishane şartlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 2 ayrı camiye yaptığı silahlı saldırıyla 51 Müslümanı öldüren ve akabinde ömür boyu hapis cezası alan Brenton Tarrant, mahkeme heyetinden hapishane şartlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Tarrant'ın bunun yanında aldığı hapis cezasında kendisine atfedilen "terörist kişilik" statüsünün de değiştirilmesini talep etti.
Yeni Zelanda mahkemesi yetkilileri, bu talep sonrası perşembe günü Auckland'daki Yüksek Mahkemede Tarrant'ın kendisini temsil ettiği bir adli inceleme yapılacağını açıkladı. Mahkeme heyeti ayrıca duruşmanın Tarrant'ın aldığı cezanın sonucu hiçbir şekilde değiştirmeyeceğinin de altını çizdi.
Söz konusu duruşmaya Christchurch saldırısında hayatını kaybeden ya da yaralanan kişilerin aileleri katılabilecek ancak halka kapalı olacak. Mahkeme salonuna basın mensuplarının girmesine ise izin verildi.
Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ve Yeni Zelanda'nın modern tarihinin en büyük katliamını gerçekleştiren Tarrant 2020 Ağustos ayı sonunda şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası almıştı. Ülkede ilk kez böyle ağır bir ceza verildiği için Tarrant'a hapishane içerisinde özel bir hücre inşa edilmişti.
51 Müslümanın öldürüldüğü Yeni Zelanda El Nur Camii katliamının ikinci yılı
Hücresinde tek kalıyor, ülkedeki tek terör suçlusu
30 yaşındaki Tarrant, Yeni Zelanda Yüksek Riskli Mahkumlar Ünitesi'nde tutulan iki kişiden biri. 24 saat kamerayla izlenen Tarrant ile yemek ve sağlık bakımı gibi konular hariç neredeyse hiçbir şekilde doğrudan temas kurulmuyor.
Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant, 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde yarı otomatik tüfekle, cuma namazı sırasında iki farklı camiye saldırarak 51 kişiyi katletmiş ve olayda 49 kişi de yaralanmıştı. Tarrant cinayet, adam yaralama ve terörizm suçlarından hüküm giyen ülkedeki tek mahkum konumunda.
Kaynak: Euronews