ABD, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşmesi için fon ayıracak

ABD, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşmesi için fon ayıracak

ABD, özellikle Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkelerinin İsrail'le normalleşmesi için girişimlerini sürdürüyor.

ABD, İsrail'le normalleşen ülkelerin sayısını artırmak için girişimlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda ABD Senatosu Dış Komitesi, diğer ülkelerin İsrail ile normalleşme sürecini güçlendirme programına 120 milyon dolar fon ayrılması için yasa tasarısı sundu.

Middle East Eye'ın haberine göre, Komite tarafından sunulan yasa tasarısıyla, İsrail ve İslam coğrafyasındaki ülkelerin ilişkilerini normalleştirmesine yönelik girişimlerin maddi olarak desteklenmesi öngörülüyor.

"İsrail'le normalleşme çalışmaları için temsilci atanacak"

Öte yandan yasa tasarısı kapsamında İbrahim Anlaşmaları için büyükelçi düzeyinde bir temsilci atanması, sermaye imkanı oluşturulması, normalleşme ve bütünleşmeyi genişletmeyi sağlanması, İbrahim Anlaşmaları ve Necef Forumu Ekonomik Ortaklık'ın geliştirilmesinin desteklenmesi ve ortak siber güvenlik eğitimine de destek verilmesi amaçlanıyor.

Mevcut süreçte Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkmasıyla da bilinen Bob Menendez de İsrail'le normalleşme girişimlerini desteklemek için sunulan yasa tasarısını destekleyen ABD Senatörleri arasında.

Menendez konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bu yasa tasarısı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı ciddi bir şekilde yeniden şekillendiren dinamiklerden yararlanıyor. Çatışmalar ve ihtilaflarla göze çarpan bu bölgede daha fazla bütünleşme, ABD'nin geleceğe dönük dış politikasının dayanağı olmalıdır. Bu bölge, ABD'nin stratejik çıkarları için önemli bir bölge olmaya devam edecektir. Biz, ortaklarımız ve bölge vatandaşları için istikrarı ve refahı artıran çabaları desteklemeliyiz." diye konuştu.

ABD Senatörlerinin sunduğu tasarıda ayrıca, Suudi Arabistan da normalleşme girişimleri kapsamında "önemli bölgesel bir ortak" olarak öne çıkartılıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan daha önce, Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesinin ABD ulusal güvenlik çıkarları içerisinde sayıldığını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.