Bangladeş yönetimi Arakanlı Müslümanları 'kandırarak' Myanmar'a geri göndermek istiyor

Bangladeş yönetimi Arakanlı Müslümanları 'kandırarak' Myanmar'a geri göndermek istiyor

Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş yönetiminin "geri gönderilme" konusunda kendilerini aldattığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeş'teki mülteci kamplarında yaşayan Arakanlı Müslüman sığınmacıların Myanmar'a geri iade edilmesine dair planların durdurulması çağrısında bulundu.

HRW Güney Asya Masası Direktörü Meenakshi Ganguly, "askeri cunta ülke genelinde katliam yürütürken ve Arakan eyaletinde soykırım yaparken, Arakanlı Müslüman sığınmacıların Myanmar'a gönüllü ve güvenli dönüşünün mümkün gözükmediğini" söyledi.

Arakanlı Müslümanlar HRW'ye yaptıkları açıklamada, Bangladeş'in kendilerini geri gönderme amacıyla kandırdığını ifade etti.

Arakanlı Müslümanlar Bangladeş yönetiminin kendilerine üçüncü bir ülkeye gönderilmeleri ihtimalinin değerlendirildiğini söylediğini, fakat daha sonra Bangladeş makamlarınca aldatılarak Myanmar cuntasından yetkililerle görüştürüldüklerini belirtti.

Arakanlı Müslüman sığınmacılar, kendilerini Myanmarlı yetkililerle görüştüren Bangladeş yönetiminin "yalan söylediğini ve Arakanlıları aldattığını" savunuyor.

Çin'in baskıları sonucu Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri iadesi için son dönemde hazırlıklara başlanmıştı. Bu kapsamda Myanmar cuntasından 17 kişilik bir heyet, Bangladeş'teki Arakanlı Müslümaların sığındığı kamplara gitmişti.

Planlar doğrultusunda ilk olarak 1000 kadar Arakanlı Müslümanın soykırıma uğradıkları Myanmar'a iade edilmesi hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler, Arakanlı Müslüman sığınmacıların Myanmar'a geri iade edilmesinin güvenli olmadığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.