Fransa darbenin ardından Nijer ile köprüleri atıyor mu?

Fransa darbenin ardından Nijer ile köprüleri atıyor mu?

Fransa'nın, askeri darbenin yaşandığı Nijer'e yönelik yardımları durdurma kararı aldığı bildirildi.

Nijer'de ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u devirmesinin ardından Avrupa Birliği ve Fransa Nijer'e mali desteği keserken, ABD de aynı adımı atacağı tehdidinde bulundu.

France 24'ün aktardığı habere göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımlarını ve bütçe desteğini derhal askıya aldığını açıkladı. Bakanlık, seçilmiş başkan Bazum'un tekrar göreve gelmesini ve anayasal düzene bir an önce dönülmesini talep etti.

Nijer, Sahraaltı Afrika'dan gelen göçmen akışının durdurulmasında Avrupa Birliği'nin kilit ortaklarından biriydi. AB'nin Nijer'de askeri eğitim misyonu için az sayıda askeri de bulunuyordu.

AB, 2021-2024 yılları arasında Nijer'de yönetişim, eğitim ve sürdürülebilir büyümenin geliştirilmesi için bütçesinden 503 milyon euro (554 milyon dolar) ayırmıştı.

Öte yandan ABD'nin de Nijer'de 1100 kadar askerin konuşlu olduğu iki askeri üssü mevcut. ABD ayrıca ülkeye güvenlik ve kalkınma yardımı olarak yüz milyonlarca dolar sağlıyor.

Dünya Bankası'na göre dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Nijer, yılda yaklaşık 2 milyar dolar kalkınma yardımı alıyor.

Nijer aynı zamanda Fransa ve ABD gibi Batılı ülkelerin önemli bir güvelik ortağı. Ülke Batı Afrika'daki cihat yanlısı gruplara karşı askeri bir üs olarak kullanılıyor.

Yer altı kaynaklarıyla da öne çıkan Nijer, dünyanın yedinci en büyük uranyum üreticisi. Fransa, nükleer santrallerinde kullandığı uranyumun önemli bir bölümünü Nijer'den sağlıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum