"Fransa Nijer'i işgal etmeye hazırlanıyor"

"Fransa Nijer'i işgal etmeye hazırlanıyor"

Nijer'de geçtiğimiz hafta darbeyle başa gelen cunta yönetimi, Fransa'nın Nijer'i işgale hazırlandığını öne sürdü.

(Fotoğraf)

Nijer'de General Omar Abdourahmane Tchiani liderliğindeki cunta, Fransa'yı ülkeye askeri müdahale gerçekleştirmeyi planlamakla suçladı.

Cunta yönetiminden bugün yapılan açıklamaya göre, darbeyle devrilen eski yönetim, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un kurtarılması için Fransa ile anlaşmaya vardı.

"Fransa'nın Nijer'e saldırı yapma konusunda eski yönetimle anlaşmaya vardığına" ilişkin duyuru, geçtiğimiz günlerde ülkede gerçekleşen darbede yer alan isimlerden Albay Amadou Abdramane tarafından yapıldı.

Abdramane, darbeyle devrilen eski yönetimin Fransa ile bir anlaşma yaptığını, bu anlaşmayla Fransız askerlerinin ülkeye girip "Bazum'u kurtarma operasyonu" düzenlemesine izin verildiğini öne sürdü.

Cuntaya göre Fransa'ya Bazum'u kurtarmak için ülkede saldırı düzenleyebilme yetkisi veren anlaşma, Nijer Dışişleri Bakanı Hassoumi Massoudou tarafından imzalandı.

Fransa, geçtiğimiz günlerde Nijer'de gerçekleşen darbeyi kınarken Bazum'un serbest bırakılıp görevine geri dönmesi çağrısında bulunmuş ancak ülkeye askeri müdahalede bulunacaklarına ilişkin bir açıklama yapmamıştı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki darbecilerin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u göreve iade etme ve demokratik rejimi yeniden tesis etme çağrılarına kulak asmaması halinde "güç kullanma yoluna" gidebileceğini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.