Suudi Arabistan'daki Ukrayna zirvesine Türkiye de katılacak

Suudi Arabistan'daki Ukrayna zirvesine Türkiye de katılacak

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşı ele almak üzere 30 ülkeden üst düzey diplomat Suudi Arabistan'da bir araya gelecek. Hafta sonu düzenlenecek toplantıya Türkiye de katılıyor.

(Fotoğraf: president.gov.ua)

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30'a yakın ülkeden yüksek düzey yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşı ele almak üzere bu hafta sonu Suudi Arabistan'da bir araya gelecek.

Alman haber ajansı dpa'nın Riyad'taki diplomatik kaynaklara dayanarak aktardığı habere göre, Cumartesi ve Pazar günleri sahil kenti Cidde'de gerçekleştirilecek toplantı, Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musad bin Muhammed El Aiban başkanlığında ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde yapılacak. Haberde, "çok gizli davetiyelerin" Haziran ayında Danimarka'da yapılan bir buluşmada müttefik devletlere iletildiği kaydedildi. Ancak planlanan zirveye ilişkin Riyad'tan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Zirveye Rusya katılmayacak

Diplomatik çevrelerden edinilen bilgiye göre, Cidde'deki zirveye Ukrayna, ABD ve Avrupa Birliği'nden temsilcilerin yanı sıra Türkiye, İngiltere, Şili, Endonezya ve Mısır'dan da yetkililerin katılması bekleniyor. Rusya ise zirveye katılmayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'ın toplantıyı desteklediğini, ancak ABD adına Cidde'ye kimin gideceğinin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Kiev'den buluşmaya ilişkin yapılan açıklamada da zirvede Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin krizin çözümü için sunduğu "barış formülünün" hayata geçirilmesi için adımlar atılacağı kaydedildi. Bu formülün özünde Rus birliklerinin Ukrayna'dan çekilmesi talebi yatıyor.

Moskova'nın barış planı da görüşülecek

Riyad'taki diplomatik çevrelerin verdiği bilgilere göre zirvede Rusya'nın da bir barış planı görüşülecek. Planın, "herhangi bir müzakereye başlanılmasından önce Ukrayna'nın savaşın sona ermesinden sonraki sınırları tanıması" talebini içerdiği bildiriliyor.

Kaynaklar, Suudilerin tüm taraflarca kabul edilen bir uzlaşma arayışında olduğunu ve savaşı sona erdirmek üzere bu yılın sonlarına doğru "küresel bir barış zirvesi" düzenlenmesini hedeflediğini aktarıyor.

Petrol zengini Suudi Arabistan ve Körfez'deki komşuları, Rusya'nın Ukrayna'yı 17 ay önce işgal etmeye başlamasından bu yana Moskova ile ilişkilerin kesilmesi yönünde Batı'dan gelen baskıları yanıtsız bıraktı.

Kaynak: DW Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.