2018 en sıcak dördüncü yıl
Avrupa Birliği’ne bağlı Kopernik İklim Değişikliği Kurumu, 2018’in kaydedilen dördüncü en sıcak yıl olduğunu açıkladı.
2018’de ortalama hava sıcaklığı 14,7 Celsius olarak kaydedildi. Bu sayı, en sıcak veriden sadece 0,2 derece az. Bilim adamları 2019’un da büyük ihtimalle sıcak geçeceği yorumunda bulunuyor.
Kopernik İklim Değişikliği Kurumu’nun başkanı Jean-Noël Thépaut, “Avrupa’nın büyük bir bölümünü etkileyen aşırı sıcaklar ve kuru yazlar ya da kutup bölgelerinde artan ısı seviyesi hepimiz için alarm verici işaretler” diye konuştu.
2018’de Amerika’nın Kalifornia eyaleti ve Yunanistan’da büyük orman yangınları yaşanırken, Hindistan’ın Kerala bölgesi, 1920’den beri yaşanan en kötü sel felaketiyle boğuştu. Avustralya ve Kuzey Afrika’da da aşırı sıcaklıklar meydana geldi.
Antarktika ve çevresinde de, ABD Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi’ne göre buz kütleleri 2019’un ilk günleri itibariyle en düşük seviyede.
Son yüzyılın en sıcak yılları, son 4 yıl
19. yüzyılda hava sıcaklıkları kayıt altına alınmaya başladığından bu yana, son 4 yıl dünyada hava sıcaklıklarının ortalamasının en yüksek olduğu yıllar oldu. Bu son 4 yıl içerisinde 2016 en sıcak yıl olarak kaydedilirken, 2016’yı 2017 ve 2015 yılları takip ediyor.
Kopernik Kurumu’na göre, sıcak havayı içinde hapseden karbondioksit oranı, 2018’de rekor seviyeye yükseldi.
Son 5 yılda ölçülen küresel ortalama sıcaklıklar da, endüstrinin gelişimi öncesindeki dönemlerden 1,1 Celsius derece yukarıda ölçüldü.
Sıcaklıklar böyle seyrederse ne olur?
Geçen yıl açıklanan Birleşmiş Milletler iklim raporuna göre de, hava sıcaklıkları günümüzdeki seviyelerde seyrederse, 2050 yılı civarlarında ortalama hava sıcaklıkları endüstrinin gelişimi öncesindeki dönemlerden 1,5 Celsius derece yukarıda olacak. Bu da daha aşırı hava olaylarıyla karşılaşılacağı anlamına geliyor.