Tehlike kapıda: 2016 en sıcak yıl oldu

Tehlike kapıda: 2016 en sıcak yıl oldu

Okyanuslar beklenenden hızlı ısınırsa bunun olağanüstü hava koşullarından, mercan kayalıklarının yok olmasına kadar birçok olumsuz sonucu olabilir.

Küresel ısınma hızlandığında deniz seviyesindeki yükseliş de hızlanıyor. DW'nin aktardığına göre, 2004’ten 2010’a kadar okyanuslar yaklaşık 15 milimetre yükselirken, bu değer 2010-2016 yılları arasında iki katına çıktı. Batı Pasifik kıyıları ve rakımı düşük adaların yüzyılın sonuna kadar batma tehlikesi var.

Buzlar eriyor

Okyanuslar ve atmosfer ısındıkça buzullar da eriyor. 2016’da küresel deniz buzlarının yüzölçümü, ölçüm yapılmaya başlandığından bugüne dek alınan ortalama değerlerden daha fazla eriyerek 4 milyon kilometrekareye düştü. Sıcaklık nedeni ile eriyen daha fazla suyun nehir ve denizlere akması da okyanuslardaki su seviyesini yükseltiyor.

Nemo'yu kaybetmek

Bazı okyanus bölgeleri şimdiden 3 dereceden fazla ısınmış durumda. Bu da denizdeki ekosistemi olumsuz etkiliyor. Atlantik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda ağlara takılan balık türlerinin yüzde 72'sinde bir azalma söz konusu. Anemon balıkları gibi tropikal türlerin yaşam alanları da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Mercanlar soluyor

Havadaki fazla karbandioksit oranı suyun pH değerini değiştiriyor ve asitlenmesine yol açıyor. Bu da Nemo’nun da evi olan hassas mercan resiflerine zarar veriyor. Bir de suyun 3 derece daha ısınması mercanlar ve orada yaşayan canlılarının ölümü anlamına gelebilir. Avustralya'da Büyük Set Resifi’nin kuzeyindeki mercanların şimdiden yüzde 50 kadarı yok olmuş durumda.

Fırtınalı havalar

Denizlerin ısınmasıyla daha fazla ve daha güçlü tropik fırtınalar sözkonusu olabilir. Örneğin bunun en büyüklerinden biri Ekim 2016’da Haiti, Küba, Bahamalar ve Florida’yı vuran Matthew Kasırgası’ydı. Kasırga 1000’den fazla kişinin ölümüne ve 13,8 milyar euroluk ekonomik kayba neden oldu.

Türbülanslı hava trafiği

Atmosferik rüzgarlar ve okyanus sıcaklıkları arasında güçlü bir bağlantı var. Isınan sular jet akımının (Jet stream) daha da güçlenmesine neden olabilir. Pilotlar daha güçlü rüzgarlarla baş etmek zorunda kalabiliyor. Avantajı bazı uçaklar destinasyona daha çabuk varabilir. Dezavantajı ise bazı uçuşların daha uzun sürmesi ve daha fazla türbülans yaşanması olabilir.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.