ABD ile Çin arasındaki görüşmenin detayları neler?
Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'la yaptığı görüşmelerin samimi ve yapıcı geçtiği bildirildi.
(Fotoğraf: Twitterr / Antony Blinken)
Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin ziyareti çerçevesinde Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'la Pekin’de görüştü. Amerikalı yetkililer görüşmeyi samimi, yapıcı ve anlamlı olarak niteledi. İki bakan Washington’da yeniden bir araya gelme konusunda uzlaştı.
Blinken Pekin’i 5 yıl içinde ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı. Görüşme öncesi iki taraf da ziyarette önemli bir ilerleme sağlanmayacağı görüşünü dile getiriyordu.
Ukrayna’daki savaş, Tayvan, gelişmiş bilgisayar teknolojisi, Amerika’daki fentanil salgını, iki ülke ilişkileri, Çin’deki insan haklarının görüşmelerde gündeme gelmesi beklenen konulardan bazılarıydı.
Görüşme sonrası Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, çeşitli konularda yanlış anlama ve yanlış hesap riskini azaltmak için Blinken’ın diplomasi ve açık iletişim kanallarının sağlanmasınının önemini vurguladığını belirtti.
'Balon krizi' sonrası ilk: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Çin'e gidiyor
Miller, Blinken’ın Qin’i Washington’a davet ettiğini ve uygun bir zamanda Washington’da buluşmak üzere anlaşıldığını söyledi.
Matthew Miller görüşmeyi yapıcı, samimi ve anlamlı olarak niteledi. İki bakanın görüşmesinin 5,5 saat sürdüğü belirtildi.
Çin devlet medyası da görüşmede Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın Pekin’in Amerika’yla istikrarlı, öngörülebilir ve yapıcı bir ilişki kurmaya bağlı olduğunu kaydetti.
"Çin için ABD ile ilişkilerde Tayvan konusu en riskli kategoride"
Bununla birlikte yine Çin medyasına göre Qin Gang görüşmede Tayvan dahil olmak üzere Çin’in endişelerini açık şekilde dile getirdi ve özellikle Tayvan konusunu ‘en riskli’ olarak niteledi.
Blinken’ın yeni haftanın ilk gününde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le de görüşmesi bekeniyor.
Başkan Joe Biden da Cumartesi günü gelecek aylarda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşmeyi umduğunu kaydetmişti.
Blinken Çin ziyaretinin hemen öncesinde “Çin’le olan rekabetimizin çatışmaya dönüşmemesi iletişimle başlar” ifadelerini kullanmıştı.
İki ülke ilişkileri son dönemde oldukça gerilmiş durumda.
Güney Çin Denizi bölgesinde bir Çin savaş uçağının Amerikan istihbarat uçağının yanında tehlikeli bir manevra yapması, ardından Tayvan Körfezi’nde Çin savaş gemisinin Amerikan savaş gemisinin çok yakınından geçmesi gerilimi daha da artırmıştı.
Savunma Bakanı Llyod Austin’in Singapur’daki bir etkinlikte Çin Savunma Bakanı ile görüşme isteği Pekin tarafından reddedilmişti.
Kaynak: VOA Türkçe