ABD ile Güney Kore'den 'ittifakı güçlendirme' kararı
Başkan Joe Biden ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'yi caydırma amacıyla daha büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenleme ve gerektiğinde daha fazla Amerikan silahının konuşlandırılması konusunda anlaştı.
Başkan Joe Biden ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'yi caydırma amacıyla daha büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenleme ve gerektiğinde daha fazla Amerikan silahının konuşlandırılması konusunda anlaştı. Seul’da görüşen iki lider, Kuzey Kore lideriyle olası görüşme ve bu ülkeye COVID-19 aşısı gönderme teklifinde de bulundu.
Biden ve Yoon Suk-yeol, ülkelerinin yıllardır sürdürdüğü ittifakın sadece Kuzey Kore’den kaynaklı tehditlerle yüzleşmek için değil aynı zamanda Hint-Pasifik bölgesini “özgür ve açık” tutmak ve küresel tedarik zincirlerini korumak için de geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Görüşme, Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın 11 gün önce görevine resmen başlamasından sonra iki lider arasındaki ilk diplomatik temas oldu. İki müttefikin görüşmesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un nükleer ya da füze denemelerine hazırlandığını gösteren istihbaratın gölgesi altında yapıldı.
Yoon, ABD’nin Kuzey Kore’den tehditlere karşı caydırıcılığı güçlendiren adımlar atması konusunda Washington’dan güvenceler talep ediyor. Görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada Biden, ABD’nin gerekli görülmesi halinde Güney Kore’nin nükleer silahlarla savunulması sözünün yeniden altını çizdi.
İki taraf, son yıllarda COVID-19 pandemisi ve Kuzey Kore’yle gerilimleri düşürme çabaları nedeniyle boyutu düşürülen ortak askeri tatbikatları genişletme kararı aldı.
Açıklamaya göre ABD ayrıca, gerek duyulması halinde Kuzey Kore’yi caydırmak için, uzun menzilli bombardıman uçakları, füze denizaltıları ya da uçak gemilerini içeren “stratejik varlıklar” konuşlandırma sözü verdi.
İki lider de Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasına olan bağlılıklarını vurguladı ve Pyongyang’la diplomasiye açık oldukları mesajını verdi.
Biden'dan Kuzey Kore lideriyle görüşmeşe şartlı yeşil ışık
Biden ortak basın toplantısında, “Kuzey Kore lideriyle görüşüp görüşmeyeceğim, onun ne kadar samimi ve ciddi olacağına bağlı” dedi.
Başkan Biden, Washington’un Çin ve Kuzey Kore’ye COVID-19 aşıları göndermeyi teklif ettiğini ancak henüz bir yanıt almadıklarını da kaydetti.
Kuzey Kore beş gündür 200 binin üzerinde ateşli hastalık vakası rapor ediyor ancak ülkede aşı ve modern tedavi kaynakları çok kısıtlı bir durumda.
İttifakı geliştirme hedefi
Biden, 1950-1953 Kore Savaşı’na dayanan ABD-Güney Kore ittifakının Hint-Pasifik bölgesini “özgür ve açık” tutmak için daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Çin’in Tayvan üzerindeki hak iddialarına atıfta bulunarak, Güney Kore’yle aralarındaki ittifakın sınırları güç kullanarak değiştirmeye muhalefet temelinde inşa edildiğini belirtti.
Ortak açıklamada da, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın, Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer serbestisinin korunması çağrısı yapıldı.
Joe Biden ABD Başkanı olarak Asya'ya yaptığı ilk ziyarete Güney Kore’den başlamıştı. Biden dün de, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol ile elektronik devi Samsung’un yarı iletken fabrikasını gezmişti.
Kaynak: Amerika'nın Sesi