ABD, Japonya ve Güney Kore'den Pasifik'te ortak askeri tatbikat

ABD, Japonya ve Güney Kore'den Pasifik'te ortak askeri tatbikat

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore'den askerlerin de katılımıyla Hawaii açıklarında füze savunma ve balistik füze arama tatbikatı yaptıklarını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre tatbikat 8-14 Ağustos tarihlerinde gerçekleşti.

Tatbikatın Pasifik Okyanusu'nda Hawaii açıklarındaki çok uluslu "Pacific Dragon" tatbikatı kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.

Pentagon tatbikat sırasında, üçlü bilgi paylaşımı anlaşmasına uygun olarak ülkeler arasında taktik ve veri bağlantısı bilgilerinin paylaşıldığını açıkladı.

Açıklamada "11 Haziran'da Singapur'da yapılan ABD - Kore Cumhuriyeti- Japonya üçlü toplantısını takiben yapılan bu füze uyarısı ve balistik füze arama ve izleme tatbikatı, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin neden olduğu sorunlara karşı üçlü iş birliğini geliştirmeye olan bağlılığımızı göstermiştir" denildi.

Öte yandan 1-14 Ağustos arasında Endonezya'da da ABD ve Endonezya ordularının önderliğinde Super Garuda Shield (Süper Garuda Kalkanı) tatbikatı gerçekleştirildi.

Toplam 4 bin ABD ve Endonezya askerinin yer aldığı tatbikata zaman zaman Avustralya ve Singapur güçleri de katıldı.

10'a yakın ülke de tatbikatı gözlemci olarak takip etti.

Fransız AFP ajansı, Washington'ın tatbikatın herhangi bir ülkeyi hedef almadığını açıkladığını, ancak bu yılki tatbikatın geçen yılkilere kıyasla daha büyük olduğunu aktardı. Japonya'nın da her yıl düzenlenen tatbikata ilk kez katıldığı bilgisine yer verildi.

Askeri tatbikatlar Asya Pasifik'te suların ısındığı bir döneme denk geliyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu ay başında Tayvan'ı ziyaret etmesi, Çin ile Tayvan arasındaki gerilimi artırmıştı.

Çin, ziyaretin ardından Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarını artırdı. Tayvan ise bu tatbikatlara "adayı işgal hazırlığı" diyerek tepki gösterdi.

ABD heyetinden Tayvan'a yeni ziyaret

Tayvan'ın başkenti Taipei'deki fiili ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Pelosi'nin tepki çeken ziyaretinden sonra yeni bir ABD heyeti daha Tayvan'ı ziyaret etti.

Massachusetts senatörü Ed Markey liderliğindeki beş kişilik Kongre heyeti, Pazartesi günü adayı ziyaret etti.

Çin ise ziyarete tepki olarak ada çevresinde yeni askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

ABD Tayvan'ı resmi olarak tanımıyor.

Kaynak: BBC Türkçe

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.