ABD, İsrail'in "İran'a askeri müdahale" planını kabul etmedi
İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, İran ile yapılan nükleer görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, İran ile nükleer görüşmeler konusunda diplomaside başarı sağlanamazsa başka seçeneklere yönelmeye hazır olduklarını açıkladı.
Oval Ofis'teki başbaşa görüşmeleri öncesi basının karşısına çıkan Bennett ve Biden, "dostluk" mesajları verdi.
Biden, dün Afganistan'daki Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren Amerikan askerlerinin ailelerine başsağlığı dilerken, "Ne olursa olsun Afganistan'daki misyonumuzu tamamlayacağız." dedi.
Bennett'ı Beyaz Saray'da ağırladığı için mutlu olduğunu dile getiren Biden, bugünkü görüşmede Covid-19 başta olmak üzere birçok ikili ve bölgesel gelişmeyi ele alacaklarını kaydetti.
Biden, ABD'nin İsrail'e desteğini sürdüreceğinin altını çizerek, "Bugün İran tehdidi ve nükleer görüşmeler konusunu da ele alacağız. En başta şunu söylemek isterim ki diplomaside başarı sağlanamazsa, başka seçeneklere yönelmeye hazırız. İsrail'in diğer Arap ve Müslüman komşuları ile daha derin bağlar geliştirmesi de önemli bir konu." diye konuştu.
İsrail ve Filistin konusunun da ele alınacağını söyleyen Biden, ABD'li ve İsrailli heyetlerin vize muafiyeti konusu üzerinde çalışacağını belirtti.
İsrail'in planlarına ret
Bennett ziyareti öncesinde İran'ın nükleer silah üretmesine iki ay kaldığını, İran'ın diplomasi değil askeri müdahale tehdidiyle durdurabileceğini iddia etmişti.
Bununla beraber Bennett ve Biden'ın görüşmesi sonrasında Biden'ın yaptığı açıklama İsrail'e bir ret cevabı olarak değerlendirildi ve Biden'ın İran hakkındaki konuşması ılımlı bulundu.
İsrail basınında Biden'ın bu açıklaması, kırılgan bir hükümete liderlik eden Naftali Bennett'in ABD'den ret cevabı aldığı, Biden'ın İsrail'i bilindik söylemlerle oyaladığı eleştirilerine neden oldu. Biden'ın açıklamaları ABD'deki Yahudi lobisinin de tepkisini çekti.
Ortadoğu'dan çekilme, ABD'nin iç sorunlarına ve Doğu Asya'ya yönelme stratejisi benimsediği gözlemlenen ABD'nin İran ile anlaşmaya varıp gerginliği tırmandırmama politikası izlemeyi hedeflediği belirtiliyor.
Kaynak: Euronews, Mepa News