Birleşmiş Milletler Barış Gücü Mali'den çekilmeye hazırlanıyor
BM askeri misyonunun faaliyetlerinin 30 Haziran'da sona ereceği bildirildi.
Birleşmiş Milletler, (BM) Mali'deki barış gücü misyonuna son vermeye hazırlanıyor.
Reuters'ta yer alan habere göre, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak yasa tasarısında, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) 30 Haziran'da Mali'deki faaliyetlerini sonlandıracağı belirtiliyor.
BM askeri misyonunu çekilmesini öngören tasarının içeriğinde neler var?
Yasa tasarısında ayrıca BM'nin Mali'de askeri misyonundaki personelleri 6 ay içinde çekmesi öngörülüyor.
MINUSMA'nın "tertipli ve güvenli" bir şekilde geri çekilme gerçekleştirmesi için 31 Aralık'a kadar zamanı olacağı belirtilen haberde, bu sürenin 30 Ekim'e kadar BM Güvenlik Konseyi tarafından değerlendirme altında tutulacağı ifade edildi.
Konseyin gerekli görülmesi durumunda, Mali'deki cuntayla sağlanacak temaslar doğrultusunda geri çekilme zaman plannı revize edebilmesi düşünülüyor.
Tasarıda MINUSMA'nın faaliyetlerinin yalnızca BM personeline, tesislere ve konvoylara güvenlik sağlamaya düzeyine düşürüleceği aktarılıyor.
MINUSMA'nın ayrıca yıl sonuna kadar Mali cuntasıyla istişare halinde "sivillere yönelik tehditleri savuşturma" yetkisine de sahip olması bekleniyor.
Fransa tarafından hazırlanan söz konusu yasa tasarısı, BM Güvenlik Konseyi içinde halen tartışılıyor. Tasarının kabul edilmesi için 9 lehte oy verilmesi ve Rusya, Çin, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından tasarıya karşı çıkılmaması gerekiyor.
MINUSMA nedir?
BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu, 2013 yılından bu yana cihat yanlısı gruplara karşı Mali'de faaliyet gösteriyor. MINUSMA'nın Mali'de yaklaşık 12 bin personeli mevcut.
O tarihten bu yana BM askeri misyonuna bağlı 170'den fazla askeri personel çatışmalar süresince hayatını kaybetti. BM'nin diğer bölgelerdeki askeri misyon görevine kıyasla Mali'de oldukça fazla kayıp verdiği biliniyor.
Wagner isyanının Mali'ye etkisi ne olacak?
MINUSMA'nın Mali'den çekilmesiyle birlikte ülkede çatışma süreciyle bağlantılı dengelerin değişebileceği ifade ediliyor.
Mali cuntası Rusya ile yakınlaşmasıyla ülkeye Wagner paralı askerleri konuşlanmıştı. Bu sürecin ardından BM ile Mali cuntası arasında gerilim arttı.
Malili yetkililer geçtiğimiz günlerde BM'den askeri misyonunu ülkeden vakit gecikmeden çekmesini istemişti.
Batılı kaynaklara göre Mali'de bin Wagner personeli bulunuyor. Wagner'in Rus savunma bakanlığına yönelik isyan girişimi sonrası Afrika'daki faaliyetlerinin baltanabileceği düşünülüyordu.
Ancak Rus yetkililer, Wagner'in Afrika'daki faaliyetlerinin devam edeceğinin sinyalini vermişti.
Kaynak: Mepa News