Mali cuntasından BM'ye: Askeri güçlerini ülkeden çek
Mali'deki askeri cunta yönetimi, Birleşmiş Milletler'den askeri güçlerini ülkeden vakit kaybetmeden geri çekmesini istedi.
(Fotoğraf: Flickr / MINUSMA)
Mali'deki askeri cunta yönetiminden Batı ile ilişkileri germeye yol açacak bir hamle daha geldi.
Askeri cunta yönetimi yetkilileri cuma günü Birleşmiş Milletler'e bağlı askeri güçlerin ülkeden çekilmesini talep etti.
BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) ile cunta arasındaki "güven krizi"ne dikkati çeken yetkililer, askeri misyonun vakit kaybetmeden ülkeyi terk etmesini istedi.
Cuntaya bağlı Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, askeri misyonun neden çekilmesini istediklerine dair "Maalesef ki, MINUSMA toplumlar arası gerilimi körükleyerek bir problem haline gelmiş görünüyor." diye konuştu.
Bu durumun Mali halkı nezdinde güvensizliğe sebebiyet verdiğini ve Malili yetkililer ile MINUSMA arasında güven krizine neden olduğunu vurgulayan Diop, "Mali hükümeti, MINUSMA'nın vakit kaybetmeden çekilmesini istiyor." ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi üyelerinin MINUSMA'nın görev süresini uzatmaya ilişkin kararı 30 Haziran'a kadar kabul etmesi gerekiyordu.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia konu hakkında, BM askeri misyonunu ancak Mali cuntasıyla çok yakın koordinasyon sağlaması ve Mali'nin toprak bütünlüğüne saygı duyması halinde başarılı olabileceğini söyledi.
"BM askeri misyonunun görev tanımında terörle mücadele yok"
Asıl meselenin barış gücü askerlerinin sayısının değil işlevinin olduğunu kaydeden Nebenzia, Mali cuntasının önemli görevlerinden birinin "terörle mücadele" olduğunu, ancak bunun da BM askeri misyonunun görev tanımında yer almadığını belirtti.
Mali'deki cunta yönetimleri, Fransa ve Batılı ülkelerin cihat yanlısı gruplara karşı yeterli olamadığını vurgulayıp bu ülkelerle arasındaki tansiyonu yükseltmişti.
Cuntanın daha sonra Rusya ile yakınlaşmasıyla birlikte Fransız askeri güçleri Mali'yi terk etmişti.
Fransa'nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere ise, MINUSMA ve Malili makamlar arasındaki diyaloga rağmen, BM barış güçlerinin halen hareket kısıtlamalarına maruz kaldığını dile getirdi.
De Riviere, Wagner'in Mali'ye gelişinden bu yana ciddi insan hakları ve uluslararası insan hukuku ihlalleri ile birlikte BM barış güçlerine yönelik hareket kısıtlamasının arttığını vurguladı.
BM'nin Mali Elçisi El Gassim Vane ise cuntanın açıklamaları hakkında, barış gücü misyonlarının ev sahibi ülkenin rızası temelinde gerçekleştiğinin açık olduğunu belirterek bu rıza olmaksızın spesifik bir ülkede faaliyet göstermenin imkansız olmasa da son derece zorlayıcı olacağını söyledi.
Kaynak: Mepa News