Brexit sürecinde 'Kuzey İrlanda' çıkmazı
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını düzenleyen Brexit müzakerelerinde sona yaklaşılırken 'Kuzey İrlanda sınırı' etrafında müzakereler tıkandı.
Çarşamba günü yapılacak kritik karar zirvesi öncesinde, Pazar günü Brüksel kulislerinde hareketli saatler yaşandı. Ancak, aylardır Kuzey İrlanda sınırı etrafında tıkanan müzakerelerde "anlaşma sağlandı" söylentileri boşa çıktı. Çarşamba günü toplanacak olan liderler zirvesine kadar müzakereler askıya alındı.
AB adına Brexit müzakerelerini yürüten Fransız diplomat Michel Barnier'nin, İngiliz hükümetinin Brexit'ten sorumlu Bakanı Dominic Raab'ı sürpriz bir şekilde Brüksel'e çağırması kulisleri hareketlendirdi. Raab'ın apar topar Brüksel'e gelmesi ve görüşmelerin ardından 27 ülke büyükelçisinin çağrılması da, "Anlaşma sağlandı" yorumlarına neden oldu.
Ancak Michel Barnier, Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajda, "Çok yoğun çabalara rağmen, kilit konular halen tartışma halinde, yine Kuzey İrlanda sınırı gündemde" diyerek uzlaşma iddialarını reddetti.
Sorun yine İrlanda sınırı
Hafta sonu, Avrupa Adalet Divanı'nın yeri ve bazı coğrafi işaretler konuları üzerindeki anlaşmazlıkların giderildiği ancak Kuzey İrlanda sınırının statüsü sorun olmaya devam ediyor. Eğer daha iyi bir çözüm bulunmazsa, AB Kuzey İrlanda'nın gümrük birliği içinde kalmasını istiyor. Ancak buna karşı çıkan ve İrlanda ile yeniden fiziki bir sınır inşa etmek istemeyen Londra, daha iyi bir çözüm bulunana kadar "serbest değişim bölgesi" oluşturulmasını öneriyor. AB ise "İngiltere'ye önceden olduğu gibi ortak pazara ve gümrük birliğine girişi sağlayacak" bu öneriye kesin bir dille karşı çıkıyor.
Çarşamba günü yapılacak toplantıda uzlaşma sağlanamazsa ve Kasım ayında Brexit için olağanüstü toplanacak AB zirvesine bir uzlaşma götürülmezse, AB'yi dev bir kriz daha bekliyor. Ancak anlaşma sağlanırsa, liderlerin Kasım ayında bir araya gelmesine gerek kalmayacak. İngiltere ve AB arasındaki resmi 'boşanma' tarihi 29 Mart 2019.