Burkina Faso Başbakanı: Cihat yanlıları ile müzakere edebiliriz
Burkina Faso Başbakanı Christophe Dabire, yaptığı açıklamada cihat yanlısı gruplar ile müzakere edebileceklerini ifade etti.
Burkina Faso Başbakanı Christophe Dabire, yaptığı açıklamada cihat yanlısı gruplar ile müzakere edebileceklerini ifade etti.
Perşembe günü, hükümet genel politikası hakkında meclise açıklamalarda bulundu. Dabire, cihat yanlılarıyla görüşmeler gerçekleştirilebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Tüm büyük savaşlar masada sona ermiştir. Bunun anlamı, şayet bu durumdan kurtulmak istiyorsak, er ya da geç, nihayetinde müzakerelere girişmemiz gerektiği ihtimalini düşünmeliyiz.
Burkina Faso'nun teröristlerle müzakere etmeye karşı olduğunu söylemiyoruz. Çünkü büyük ülkelerin bile teröristlerle masaya oturduğu olmuştur.
Tabi teröristleri ve onlara akıl verenleri tam olarak belirleyemiyoruz."
Burkina Faso'da, bölgede faaliyet gösteren cihat yanlısı gruplarla görüşme konusu uzun süredir gündemde.
El Kaide'nin Batı Afrika kolu benzer bir açıklama yapmıştı
El Kaide'nin Batı Afrika'da faaliyet gösteren yapılanması olan Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) medya kolu "Al Zallaqa" tarafından Mart 2020'de yayınlanan açıklamada, Fransa Mali'den çekilirse yerel güçlerle müzakere yapılabileceği belirtilmişti.
Bu durum çatışma uzmanlarınca, "cihat yanlısı gruplar Taliban'ın izinde" ifadesiyle yorumlanmıştı.
Taliban, 2001'den bu yana çatışma içerisinde olduğu ABD ile Şubat 2020'de bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmayla ABD Afganistan'dan çekilmeyi taahhüt etmiş, yerel Afgan yapılar arasında yeni bir hükümet için müzakereler başlamıştı.
Burkina Faso'da yükselen çatışma ortamı
Fransa'nın doğrudan etkin olduğu Batı Afrika ülkelerinden biri olan Burkina Faso, son dört senedir ülkenin kuzeyinde, Mali sınırında başlayan ve gün geçtikçe hız kazanan saldırıların Togo, Benin ve Nijer ile sınırlarının bulunduğu doğu bölgesine yayılmasını önleyemedi.
Burkina Faso topraklarında cihat yanlılarının silahlı saldırıları 2015 yılında başlamıştı. Ancak Mali'deki çatışma ortamının Burkina Faso'ya sıçradığı fikri ilk kez, 2016 yılının Ocak ayındaki Ouagadougou saldırılarıyla gündeme oturdu.
Takip eden yıllarda da ülkenin başkenti Ouagadougou'da gerçekleştirilen saldırılar, Burkina Faso'nun cihat yanlılarının yeni cephesi olduğuna dair fikre güç kazandırdı.
Burkina Faso, bölgedeki çatışmanın gidişatı açıdan önemli bir kavşak noktası. Libya, Cezayir ve Sahra Çölü üzerinden Mali ile Nijerya eksenini ve Gine Körfezi'ni birbirine bağlayan ülke, cihat yanlıları için oldukça kritik bir konumda.
Kaynak: Mepa News