Çavuşoğlu'ndan Finlandiya ve İsveç açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı Joao Gomes Cravinho ile düzenlenen ortak basın toplantısında "Baykar ile Portekiz arasında görüşmelerin başlamış olduğunu da öğrendim." ifadelerini kullandı.
(Fotoğraf: Twitter/@MevlutCavusoglu)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Baykar Teknoloji ile Portekiz arasında görüşmelerin başlamış olduğunu öğrendiğini söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, "Baykar ile Portekiz arasında görüşmelerin başlamış olduğunu da öğrendim." diye konuştu.
Portekiz'in Baykar'dan insansız hava aracı satın alması durumunda, Polonya'nın ardından bunu gerçekleştiren ikinci Avrupa Birliği-NATO üyesi olacak.
Portekiz'le sağlanan ticaret ve yatırım ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, "Portekiz ile ticaret hacmimiz 3 milyar dolara yaklaştı. Ciddi bir potansiyel var. Şirketlerimizin de Portekiz'de ciddi yatırımları olmaya başladı. 1,6 milyar euroluk bir yatırım miktarı var. Portekizli şirketlerin ülkemizdeki yatırımları da 764 milyona ulaştı, bugün firmalarımızı teşvik etme konusunda mutabık kaldık." dedi.
"Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak adaletli bir tutum olacak"
Çavuşoğlu, Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında yaptığı konuşmada "Biz NATO'nun genişlemesine karşı değiliz, Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak sorunumuz yok, onların güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin endişelerinin karşılanması gerekiyor. Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak adaletli bir tutum olacak." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz" açıklamasına ilişkin "Biz ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz, Cumhurbaşkanımız da Finlandiya konusunda İsveç'e göre daha farklı bir tutumumuz olabilir diyor. Böyle bir karar alınırsa bunu ayrı ayrı değerlendirmeyi düşünüyoruz. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor. Bizim amacımız 2 ülke arasında ayrım yapmak değildir, bu endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme sonucu sergilenen bir tutumdur." dedi.