Filistin'in Yüzyılın Anlaşması'na karşı taslak tasarısı BMGK'ya sunuldu
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılan Filistin’in taslak tasarısında ABD Başkanı Donald Trump’ın planının 'uluslararası hukuku ihlal ettiği' vurgulandı.
Filistin’in taslak tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine dağıtıldı. AFP’nin bir nüshasını edindiği taslak tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump’ın öne sürdüğü barış planının ‘uluslararası hukuku ihlal ettiği’ vurgulandı.
Taslakta, 28 Ocak tarihinde Trump tarafından açıklanan Yüzyılın Anlaşması’nın Birleşmiş Milletler’in (BM) kararlarıyla çeliştiği belirtildi. ‘Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesinin ve bağımsızlığı da dahil olmak üzere şimdiye dek kabul edilmiş tüm haklarının zayıflatıldığı’ ifade edildi.
Taslağın yürütülecek müzakerelerin ardından, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın New York’a düzenleyeceği ziyaret sırasında, 11 Şubat’ta BMGK’da oylanması bekleniyor. ABD’nin tasarıya veto verme hakkını kullanacağı kaydediliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2017’de ABD’nin vetosu nedeniyle Kudüs’ü İsrail’in başkenti sayan kararı geçersiz hale getirmeyi başaramamıştı.
Filistin tasarısı, daimi üye olmayan Tunus ve Endonezya tarafından BMGK’ya sunuldu.
Tasarıda “Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarının ilhak edilmesinin gayri meşru” olduğu, söz konusu barış planının ‘iki devletli çözümü baltalayarak uluslararası hukukun ihlalinin yanı sıra adil ve kalıcı barış ihtimalini de ortadan kaldırdığı’ vurgulandı.
Filistin taslak tasarısı, uluslararası toplum tarafından kabul görmüş barış standartlarının sürdürülmesi, güvenilir barış müzakerelerinin başlatılması için bölgesel ve uluslararası çabaları yoğunlaştırılması ve hızlandırılmasının yanı sıra mümkün olan en kısa sürede uluslararası bir konferansın düzenlenmesini de içeriyor.