Trump'ın Filistin planı 'Yüzyılın Anlaşması' neyi öngörüyor?
ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "Yüzyılın Anlaşması" olarak da anılan barış planı kapsamında bölgede önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "Yüzyılın Anlaşması" olarak da anılan barış planı kapsamında bölgede önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.
Söz konusu anlaşma metninin uygulamaya geçmesiyle birlikte Filistin'de dengelerde ciddi bir değişim yaşanabileceği ifade ediliyor.
ABD'li ve İsrailli yetkililerce hazırlanan planın metni Beyaz Saray tarafından servis edildi.
180 sayfalık metnin yaklaşık 50 sayfalık kısmını siyasi ve askeri konular oluştururken, 130 sayfalık bölüm ise bölgedeki yatırım planlarına ve ekonomik gelişmelere ayrılmış durumda.
Anlaşma metninden dikkat çeken satır başları şu şekilde:
- Anlaşma metninin ilk kısmında Filistin meselesinin arka planına değinilirken, İsrail'in bölgede barış için gayret ettiği ve fedakarlıkta bulunduğu, aynı zamanda sivil İsraillilerin bedel ödediği ifade ediliyor. Buna paralel olarak da Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi gerektiği vurgusu yapılıyor.
Bölge uzmanları, Arap ülkelerinin genel itibariyle İsrail ile olan ilişkilerini düzelttiği bir dönemde bu anlaşmanın İsrail'in tanınması sürecini hızlandıracağı tahmininde bulunuyor.
- "Gerçekçi bir iki devletli çözüm" vurgusu yapılan metinde, "İsrail'in bir Yahudi devleti olarak tanınması ve terörün önüne geçilmesi" halinde ABD'nin Filistin'i devlet olarak tanıyacağı belirtiliyor.
- Anlaşmada İsrail'in Kudüs üzerindeki hakları vurgulanırken, Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olduğu öne sürülüyor.
- Yayınlanan metinde Gazze vurgusu ön planda. Bu kapsamda Gazze'deki silahlı grupların tasfiye edilmesi ve silahsızlandırılmasına dair birçok ifadeye metinde yer veriliyor. Hamas ve İslami Cihad'ın isimlerine yer verilerek bu grupların Gazze halkı için hayatı zorlaştırdığı öne sürülüyor.
Aynı zamanda müzakereler paralelinde Filistin Yönetimi'nin yahut İsrail tarafından kabul edilecek bir başka yapının Gazze'yi "demilitarize etmesi" ve silahlı grupların silahsızlandırılması öngörülüyor.
Buna ek olarak Filistin halkının da bu grupların ideolojilerini terk etmesi gerektiği dile getiriliyor.
- Filistin'de ağır silahlara ve askeri araçlara sahip olmayan, sınır güvenliği, iç güvenlik ve teröre karşı faaliyet gösterecek bir güvenlik gücü kurulması da plan içerisinde yer alıyor.
Ayrıca bölgede kurulacak olası devlet içerisinde Hamas gibi grupların mensuplarının da yer alamayacağı belirtiliyor.
- Karşılıklı olarak esirlerin serbest bırakılması da anlaşmada öngörülenler arasında.
- Anlaşma kapsamında Filistin'e büyük çapta yatırımların yapılacağı, iş ve eğitim olanaklarının sağlanacağı ve bu sayede Filistin halkının refah düzeyinin artırılacağı da metinde yer alan bir diğer husus.
- Anlaşma kapsamında öngörülen Filistin haritası ise şu şekilde:
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Kaynak: Mepa News