Güney Kore nüfusu eriyor
Güney Kore'de doğurganlık oranının dünyanın en düşük seviyesine düşmesiyle ilerleyen yıllarda ülke nüfusunun erimesi bekleniyor.
Asya'nın en önde gelen ülkelerinden Güney Kore'de doğum ve ölüm oranlarına dair açıklanan 2020 istatistikleri ülkenin demografik bir felaketin eşiğinde olduğunu ortaya koydu. Yaklaşık 52 milyon nüfusa sahip ülkede doğurganlık oranı 2020'de 0.84'e düşerek dünya genelinde en düşük seviyeye gerilerken bu gidişatı durdurmanın çok zor olduğu, ilerleyen yıllarda Güney Kore nüfusunda korkunç derecede yaşlanma ve sayıca azalma yaşanacağı tahmin ediliyor.
Doğurganlık oranı nedir?
15-49 yaş aralığındaki kadın başına düşen çocuk sayısının hesaplanmasıyla elde edilen doğurganlık oranı, gelecekteki nüfus yenilenmesini ifade ettiğinden mevcut nüfus artışından daha büyük önem taşıyor.
Bir ülkenin nüfusunun yenilenebilir seviyede olabilmesi için doğurganlık oranının bazı istatistikçilere göre 2.03, bazı istatistikçilere göre ise 2.07, diğer bazılarına göre ise 2.11 seviyesinin üzerinde olması gerekiyor.
Geçmişte bu bağlamda ağır basan görüş 2.11 seviyesi iken ortalama yaşam süresinin uzamasıyla 2.07 seviyesinin nüfusunun yenilenebilirliği, gelecekte azalışa geçmemesi için yeterli olabileceği görüşü artık daha ağır basıyor.
Güney Kore nasıl bu duruma düştü?
1960'lı yıllara kadar doğurganlık oranı 6'nın üzerinde olan Güney Kore'de bu tarihten itibaren artan şehirleşme, modernleşme ile doğurganlık oranlarında hızlı bir düşüş yaşandı. 1980'li yıllarda nüfus kendini yenileyebilme özelliğini kaybetti. Bununla birlikte zenginleşme ile sağlık hizmetlerinde yaşanan iyileşme ülkedeki ortalama ömrün uzamasına neden olarak ölüm oranlarını azalttığından nüfus artışı sürdü.
1990'lı ve 2000'li yıllarda doğurganlık oranındaki hızlı düşüşün sürmesiyle nüfus artışı büyük oranda yıldan yıla azaldı. 2015'te 1.24 olan doğurganlık oranı bu tarihten sonra sert bir şekilde düşerek 2020'de 0.84 seviyesiyle dünyanın en düşüğüne geriledi, 2020'de Güney Kore'de ilk kez ölümler doğumları geçti, ülkede 2020'de 275.815 doğuma karşılık 307.764 ölüm gerçekleşti, böylece doğal nüfus artışında Güney Kore nüfusu 31.949 kişi eksildi. Bununla beraber dışarıdan alınan göç nedeniyle yaklaşık 120 bin artarak 51.709.098'den 51.829.023'e yükseldi.
Artan modern hayat tarzı, ülke nüfusunun yarıya yakının yaşadığı başkent Seul ve çevresi başta olmak üzere alan yetersizliğinden ülkedeki evlerin çok küçük olması, Güney Korelilerin git gide daha fazla evlenmek veya çocuk sahibi olmak istememesi nedeniyle ülkedeki doğurganlık oranları dibe vurmuş durumda. Güney Korelilerin hayat tarzlarını değiştirmediği sürece doğurganlık oranlarının artması beklenmiyor, böyle bir değişime yönelik bir işaret de bulunmuyor.
Güney Kore nüfusunun geleceği
Güney Kore uzun yıllardır çok düşük doğurganlık oranlarına sahip olmakla beraber doğal nüfus artışında negatif büyümeye ilk kez bu sene maruz kaldı. Bunda Güney Kore nüfusunun henüz çok yaşlanmamış olmasının ve sağlık sistemindeki iyileşmenin etkisiyle ülkedeki ortalama ömrün hala uzamasının etkisiyle olduğu belirtiliyor. Fakat ömür uzaması ve ölüm oranlarının artmamasında artık doygunluğa ulaşıldığı, ilerleyen yıllarda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüksek ölüm oranlarına ulaşılacağı, doğurgan yaştaki kadın nüfusun da hızla azalmasıyla doğurganlık oranları daha fazla azalmasa dahi doğum sayısında hızlı bir düşüşün daha yaşanacağı belirtiliyor. Bu senaryoya göre ilerleyen yıllarda Güney Kore nüfusu çok hızlı düşecek ve yüzyılın sonunda mevcut nüfus yarıdan fazla azalacak.
Dışarıdan alınacak göçün hesaba katılmadığı bu senaryoya dışarıdan yoğun göç alınacağı ihtimali eklense dahi nüfus artışının durdurulamayacağı, Güney Koreli yerli nüfusu azalırken dışarıdan yoğun göç alınması durumunda da ülkenin demografik dengelerinin kökünden sarsılacağı belirtiliyor.
Asya'da Japonya ve Tayvan başta olmak üzere bazı diğer ülkelerde de doğurganlık oranlarının Avrupa ülkeleri seviyesinden de geriye düşmesine bağlı olarak demografik bir kriz yaşanıyor.
Kaynak: Mepa News