İsrail'de Netanyahu'nun "yargı darbesi tasarısı" itirazlara rağmen yasalaşma yolunda
İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı hükümetin, yargı erkine yönelik bir darbe olarak nitelenen tasarı Knesset'teki ilk kez oylandı.
İsrail'de büyük ölçekli tartışmalara yol açan yargı düzenlemesi, Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edildi.
Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin hazırladığı tasarı bir süredir "yargı erkine darbe niteliğinde olduğu" gerekçesiyle tepki çekiyordu.
Dün gece saatlerinde başlayan ve sabaha kadar devam eden meclis oturumunda birçok tasarı kabul edilirken, bunlar arasında Batı Şeria'da yeni yerleşimlere izin verilmesi ve başbakanın başsavcı tarafından görevden alınmasına engel olunması yönünde tasarılar da bulunuyor.
Söz konusu onaylar ilk onay niteliğinde. Knesset tasarıları bir süre sonra ikinci ve üçüncü defa görüşecek ve tekrar kabul edilmeleri halinde tasarılar yasalaşacak.
Onaylanan tasarılar şu gibi değişiklikleri öngörüyor:
- Parlamento, Yüksek Yargı'nın kararlarını salt çoğunlukla reddedebilecek. Ancak Yüksek Yargı'nın, parlamentonun kararlarını reddetmek için 15'te 12 nitelikli çoğunluğa sahip olması gerekecek.
- Başbakan yalnızca Kabine'nin üçte ikisinin istemesi halinde yahut fiziksel veya akli sağlık sorunları sebebiyle görevden alınabilecek.
- Yüksek Yargı üyelerinin seçilme prosedürleri değişecek, siyasetçilere yargıç atama konusunda büyük yetkiler tanınacak.
İsrail'de muhalif kesimler ise söz konusu yasa tasarısına karşı çıkmak için uzun süredir protesto gösterileri düzenliyor.
Kaynak: Mepa News