İsrail'de yeni kriz: Netanyahu, Cumhurbaşkanı Herzog'un önerisini reddetti
İsral Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un hükümetin 'yargı reformu' adımı sonrası ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu belirterek sunduğu 'uzlaşma' teklifi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından reddedildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un koalisyon hükümetinin "yargı reformu” krizinin aşılması amacıyla sunduğu tasarıya karşı çıktı.
Herzog'un sunduğu "Halk Tasarısı" olarak adlandırılan teklifte, 120 sandalye bulunan İsrail Parlamentosundan (Knesset) geçecek yasaların, salt çoğunluk olan 61 oy yerine 80 oy çokluğuyla çıkarılması, Yargıçları Atama Komitesi'nde hükümetin çoğunluğu elde edememesi gibi maddeler yer alıyordu.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise Cumhurbaşkanın tasarısının koalisyon yetkililerince kabul edilmediğini, yasa tasarısının mevcut statükoyu devam ettirdiğini söyleyerek Herzog'un teklifini reddettiğini açıkladı.
Koalisyon hükümetinin 'yargı reformu'
İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı hükümetin, yargı erkine yönelik bir darbe olarak nitelenen tasarısı Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edildi.
Söz konusu onaylar ilk onay niteliğinde. Knesset tasarıları bir süre sonra ikinci ve üçüncü defa görüşecek ve tekrar kabul edilmeleri halinde tasarılar yasalaşacak.
Onaylanan tasarılar şu gibi değişiklikleri öngörüyor:
- Parlamento, Yüksek Yargı'nın kararlarını salt çoğunlukla reddedebilecek. Ancak Yüksek Yargı'nın, parlamentonun kararlarını reddetmek için 15'te 12 nitelikli çoğunluğa sahip olması gerekecek.
- Başbakan yalnızca Kabine'nin üçte ikisinin istemesi halinde yahut fiziksel veya akli sağlık sorunları sebebiyle görevden alınabilecek.
- Yüksek Yargı üyelerinin seçilme prosedürleri değişecek, siyasetçilere yargıç atama konusunda büyük yetkiler tanınacak.
İsrail'de muhalif kesimler ise söz konusu yasa tasarısına karşı çıkmak için uzun süredir protesto gösterileri düzenliyor.
Kaynak: Mepa News