İsveç'te aşırı sağ hükümet için 'kilit güç' haline geldi
İsveç'te azınlık hükümeti güvenoyu alamadı. Göçmen karşıtı aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisi (SD) "kilit siyasi güç" haline geldi.
İsveç'te Başbakan Stefan Löfven liderliğindeki azınlık hükümeti parlamentoda güvenoyu alamadı.
Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller ve Çevre Partisi'nin azınlık hükümeti, parlamentodaki oylamada 142 evet, 204 hayır oyu aldı. Böylelikle, sağ partilerin koalisyon hükümeti kurması halinde, göçmen karşıtı aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisi (SD) "kilit siyasi güç" haline geldi.
Aşırı sağ kilit parti
İsveç Demokratlar Partisi, 9 Eylül'de düzenlenen seçimde oy oranını yüzde 12'den yüzde 17,6'ya kadar yükseltme başarısı göstermişti. Bu durumda merkez sağ koalisyon ya merkez sol ile işbirliğine gidecek ya da, aşırı sağ partinin desteğini isteyecek.
İsveç'teki siyasi gözlemciler, yeni hükümeti kurma çalışmalarının oldukça zor bir ortamda gerçekleşeceğini belirtirken, merkez sağ ve merkez sol partilerin aşırı sağ ile işbirliği yapmaktan kaçınmaları yüzünden "siyasetin kitleneceği" görüşünde birleşiyor.
Yeni hükümeti kurmak için görüşmelerin perşembe günü başlaması bekleniyor. Löfven liderliğindeki hükümet, yenisi kurulana kadar görevine devam edecek.
9 Eylül'de yapılan genel ve yerel seçimlerde sağ ve sol blokların toplam oy oranları birbirine yakın olduğu için yeni koalisyon hükümetinin kurulmasının haftalar hatta aylar sürmesi bekleniyor.
Seçim sonuçlarına göre sol blok 144, sağ blok 143 sandalye kazanmış, aşırı sağın ise 62 sandalyesi olmuştu.
Göçmen krizi ve AB karşıtlığı
Göçmen krizinin başlamasından bu yana Avrupa genelinde yapılan seçimlerde sağ partiler oylarını artırırken, bunun başlıca nedenlerinin "göçmen karşıtlığı, İslamofobi ve AB projesine güvenin azalması" olduğu belirtiliyor.
Ekonomik göstergelerin pozitif seyrettiği İsveç'te popülist sağcı partinin oylarını artırmasının sebebinin göç konusu olduğu görülüyor. SD göç konusunu seçim kampanyasının merkezine oturtmuştu.
İsveç'in yanı sıra Almanya, İtalya, Avusturya, Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda'da da yapılan son seçimlerde sağ partilerin oylarında artış gözlendi.
Sağcı partilerin oylarını artırmasındaki nedenlerin başında "göçmen karşıtlığı, İslamofobi ve AB projesine güvenin azalması" olduğu belirtiliyor.