Kabil hükümetinde tecavüz skandalı: 'Afgan kadınlar tehdit altında'
Afganistan'da birçok kadın Kabil hükümeti yetkililerinin kendilerini cinsel ilişkiye zorlamaya çalışmasına tepkili.
Afganistan'da birçok kadın Kabil hükümeti yetkililerinin kendilerini cinsel ilişkiye zorlamaya çalışmasına tepkili.
BBC, mağdurlarla yaptığı röportajlarda Kabil hükümetinin üst düzey yetkililerinin Afgan kadınlara yönelik muamelesini gözler önüne serdi.
Kabil hükümetinde memur olarak çalışan bir Afgan kadın, hükümet içerisinden üst düzey bir bakanın kendisini cinsel ilişkiye girmek için zorladığını ve birçok defa taciz ettiğini, bu bakanın elinden zorlukla kurtulduğunu ve daha sonra istifa ettiğini anlattı.
Afgan kadın, olayın ardından görevinden ayrılma sebebinin hükümete güvenmemesi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Hükümete güvenmiyorum. Mahkemeye yahut polise giderseniz onların ne kadar yozlaşmış olduğunu görürsünüz. Gidip şikayet edebileceğiniz güvenli bir yer bulamıyorsunuz. Eğer konuşursanız, herkes kadınları suçluyor."
Afgan kadın, diğer iki kadın çalışanın da aynı bakan tarafından tecavüze uğradığını aktardı ve "Bunu yüzsüzce ve korkmadan yapıyor çünkü o hükümet içerisinde etkili bir adam." şeklinde konuştu.
Hükümette cinsel tehdit yaygın durumda
Daha önce de birçok kez hükümet yetkililerinin Afgan kadınlara yönelik cinsel saldırılarda bulunduğu ortaya çıkmıştı.
BBC'nin konuştuğu bir diğer Afgan kadın da hükümet içerisinde memur olarak bir işe kabul edildiğini, daha sonra işe Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye yakın bir ismin de kendisini zorla cinsel ilişkiye girmek istediğini belirtti.
Afgan kadın bölgeden ayrıldığını, ancak bu kişiyi şikayet edemediğini, çünkü polisin ve yargı üyelerinin de kendisine aynı muamelede bulunacağını bildiğini ifade etti.
Eşref Gani'nin eski bir danışmanı olan ve şimdi Gani'nin siyasi rakibi haline gelen General Habibullah Ahmedzay, Mayıs ayında bir Afgan haber kanalına verdiği röportajda üst düzey yetkilileri ve siyasileri "fuhuşu teşvik etmekle" suçlamıştı.
Ahmedzay'ın suçlamasının ardından kadınlara yönelik bu tutum gündeme gelmeye başlamıştı.
Kaynak: Mepa News, BBC