Mali'de Batı işgali sona eriyor
Batılı güçler, Mali'deki askerlerini büyük ölçüde çekmiş durumda.
Mali'de 2013 yılında başlayan Batı işgali sona eriyor.
Fransa'nın Barkhane operasyonunu sona erdirme kararının ardından, Avrupa Birliği'nin Takuba misyonu da resmen sona erdi.
Fransa'dan yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran itibarıyla Takuba misyonunun görev süresi bitti.
General Pascal Ianni misyonun sona erdiğini ilan etti. Takuba bünyesinde Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Hollanda, İtalya, Macaristan, Portekiz ve İsveç'ten askerler bulunuyordu.
Avrupalı özel askeri güçlerin katılımıyla kurulan misyon Mali'de cihat yanlısı gruplara karşı savaşıyor ve yerel güçleri eğitiyordu.
Böylece ülkede Rusya'nın askeri varlığı sürerken, uluslararası alanda yalnızca Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) varlığı devam edecek. Ayrıca Fransa MINUSMA'ya hava desteği de veremeyecek. Fransa'nın bu isteğini Mali cuntası reddetmişti.
Fransa 2013'te Mali'ye müdahale etmişti
Fransa, 2013 başında Mali'deki 'Serval' isimli askeri harekatın ardından 1 Ağustos 2014'te 'Barkhane Operasyonu'nu başlatmıştı. Günlük maliyeti 1 milyon euro olan Barkhane Operasyonu'nda 5 binden fazla Fransız askeri görev yapıyordu.
Söz konusu operasyonun da sona erdirildiği Fransa tarafından açıklanmış ve Fransız askerleri Mali'den çekilmeye başlamıştı.
Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde oluşturulan 'G5 Sahel Gücü' adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti. Söz konusu güç de geçtiğimiz aylarda Mali'nin çekilmesiyle fiilen etkinliğini kaybetti.
Kaynak: Mepa News